Philips Drachten zet aantal productielijnen stil, deel personeel twee weken thuis

Philips zet tijdelijk een aantal productielijnen stil in de scheerapparatenfabriek in Drachten. Tweehonderd werknemers is gevraagd met ingang van volgende week een halve maand vakantie op te nemen.

Foto:

Foto: ANP

De vraag naar scheerapparaten is sinds de corona-uitbraak in China enorm gedaald, verklaart Philips-woordvoerder Steve Klink. ,,De verkopen zowel online als in de winkel liepen heel rap terug. Eind maart zagen we het weer aantrekken, maar zeker niet naar het niveau waarop het zat.’’ Cijfers over aantallen verkochte scheerapparaten geeft Philips nooit.

Duidelijk is volgens Klink wel dat de vraag naar de OneBlade er relatief uitspringt. Deze kiwikleurige trimmer ontbeert de klassieke ronde scheerkop en is handig om een hoofd kaal te scheren. Philips heeft er in Drachten al meer dan 10 miljoen gemaakt. Voor het vrouwenkapsel in corona-tijd heeft Philips geen apparaat klaar liggen, meldt Klink desgevraagd.

De voor Drachten nieuwe productielijnen voor babyflesjes - en spenen draait gewoon door volgens Klink. ,,Hier is geen sprake van afnemende vraag.’’ De Avent-productie kwam vorig jaar over uit Engeland.

Minder maar ook meer afzet door coronacrisis

Het zorgtechnologiebedrijf heeft in het eerste kwartaal over de hele linie minder afgezet als gevolg van het coronavirus. Ook was de onderneming minder winstgevend. In de tweede jaarhelft hoopt Philips wel weer te kunnen groeien, zodat over heel dit jaar een bescheiden groei van de vergelijkbare omzet en de winstmarge de boeken in kan. Specifieker dan dat wil het bedrijf nog niet worden met zijn verwachtingen voor dit jaar.

Het bedrijf doet ondanks de forse terugval geen beroep op overheidssteun. ,,We zijn een bedrijf met twee gezichten. Enerzijds hebben we minder verzorgingsproducten verkocht. Maar anderzijds hebben we voor later dit jaar fors meer orders binnengekregen voor beademingsapparatuur, CT-scanners en echo-apparaten. We zijn een groot bedrijf dat tegen een stootje kan. Gezien de omstandigheden hebben we niets te klagen.’’

Met name beademingsapparatuur is belangrijk voor Philips. Het bedrijf investeert ruim 100 miljoen euro om de productie van die apparaten uit te breiden. Maar ook het hervatten van de planbare zorg voor mensen met andere ziektes dan corona is belangrijk voor het omzet- en winstherstel van het zorgtechnologiebedrijf.

Uitblinker op Damrak

De impact van corona op de omzet was 5 procent, aldus topman Frans van Houten. De omzet stagneerde op 4,2 miljard euro. De winst kwam uit op 42 miljoen euro, 76 procent lager dan de 171 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2019.

Het aandeel Philips sloot maandag 6,1 procent hoger op 39,72 euro. Het was daarmee de uitblinker op het Damrak. Mede door de koerssprong van Philips sloot de AEX-index 1,37 procent hoger op 512,76 punten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu