Plan voor waterstoffabriek op GZI-locatie Emmen

De gaszuiveringsinstallatie van de NAM maakt mogelijk plaats voor een waterstoffabriek. Foto: DvhN

Op de locatie van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) in Emmen komt mogelijk een groene waterstoffabriek.

De NAM, de eigenaar van de GZI, ondertekent woensdag met andere bedrijven en organisaties een intentieverklaring om de mogelijkheden daartoe te onderzoeken. De productie van deze brandstof zou het Emmtec-terrein onafhankelijk kunnen maken van het Groningen-gas. Het industrieterrein behoort tot de 200 grootverbruikers van Gronings gas, die van minister Wiebes binnen vier jaar moeten overschakelen op buitenlands gas of moeten verduurzamen in verband met de aardschokproblematiek in Noord-Groningen.

Tankstation

Het onderzoek richt zich ook op de bouw van een waterstof-tankstation voor auto’s en de realisering van een zogeheten feeldlab, waar bijvoorbeeld studenten kunnen experimenteren met waterstoftechniek.

De plek van de GZI is zo geschikt voor de productie, omdat de waterstof zou kunnen worden gedistribueerd via het bestaande gasnetwerk. Bovendien is de locatie aangesloten op het industriële elektriciteitsnetwerk. Dat kan dienst doen voor de aanvoer van de grote hoeveelheden (groene) elektriciteit die nodig zijn om waterstof te produceren.

Pijler duurzame energie

Vanwege die aansluitingen is de NAM al geruime tijd op zoek naar mogelijkheden om op de locatie een pijler voor een lokaal duurzaam energiesysteem te realiseren. Zo is er gedacht aan een grote vergister voor de aanmaak van groen gas. Het olie- en gasbedrijf werkt bij het haalbaarheidsonderzoek samen met de gemeente Emmen, provincie Drenthe, Emmtec, Gasunie en de New Energy Coalition.

Buiten bedrijf

De GZI werd in januari na 30 jaar buiten bedrijf gesteld. De fabriek zuiverde het zure gas dat werd gewonnen uit veertien gasvelden in Drenthe en Overijssel. In 2017 waren daarvan nog zeven in bedrijf. Die produceerden gezamenlijk nog maar 500.000 kubieke meter gas per dag. Met de stopzetting van de GZI werden ook de gasvelden in Emmen, Gasselternijveen en Collendoorn gesloten. Het gas uit de resterende velden wordt nu verwerkt in Collendoorn (Hardenberg) en Ten Arlo (Hoogeveen)

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu