Prijzen zomervakantie rijzen de pan uit

Toeristen in Lazise nabij het Gardameer. Foto: ANP/ HH
Het is een veelgehoorde klacht bij het boeken van de zomervakantie: wat is het duur! En hoe kan het dat die stacaravan die vorig jaar 1500 euro per week kostte, nu ineens 2200 euro kost?
Het is allemaal een verhaal van vraag en aanbod, klinkt vanuit de sector. De vraag naar vakanties is enorm, boekingsrecords worden verbroken en door schaarste hoeft niemand vakanties aan te bieden voor dumpprijzen in het hoogseizoen. Inflatie en belastingen doen de rest.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dit voorjaar al dat vliegtickets liefst 45 procent duurder zijn geworden in een jaar tijd.
Kerosine is fors in prijs gestegen, de hogere vliegtaks telt mee en bovendien is de vraag enorm toegenomen. Zeker naar Azië is dat een probleem. Airlines moeten om Rusland heen vliegen en er worden nog altijd minder toestellen ingezet dan voor corona.
„We zien dat mensen al voor volgend jaar boeken. Dan kan je nog voor 600 tot 700 euro naar Bali vliegen”, zegt Frangken Tuhumena van verrereizenspecialist 333Travel. Maar wie nu op korte termijn boekt, moet diep in de buidel tasten, herkent hij. Binnen Europa zorgen milieuregels juist voor tientjes bovenop de ticketprijzen ten opzichte van vorig jaar.
Tekort aan huurauto’s
Wie een huurauto wil en rekent op prijzen van voor corona, zal ook even moeten slikken. Verhuurbedrijven stootten tijdens corona massaal hun vloot af en konden tot voor kort nauwelijks nieuwe auto’s kopen door een schreeuwend tekort aan chips. Een klassiek geval van groeiende vraag en schaarste zorgde op bepaalde plaatsen voor verdubbeling of verdrievoudiging van de prijs.
„Maar inmiddels zien we een lichte daling in de prijzen, omdat er meer huurauto’s beschikbaar zijn. De verhuurders zijn in staat geweest hun vloot weer aan te vullen, omdat er weer meer auto’s geproduceerd konden worden afgelopen periode”, zegt Tjeerd Kamer van prijsvergelijker EasyTerra. Volgens hem werden voor corona huurauto’s voor dumpprijzen aangeboden en was een stijging reëel. Het is dan ook te verwachten dat de prijzen na de daling stabiliseren op een hoger niveau dan voorheen.
Ook campingplaatsen en stacaravans zijn in prijs gestegen, aldus verschillende kenners. Volgens de ANWB betaal je bijvoorbeeld dit jaar zo’n 5 tot 7 procent meer voor een plekje op een camping. Ook boekings- en vergelijkingssite Zoover ziet de prijzen oplopen. Dit jaar betaalde je voor een gemiddelde vakantie 2200 euro, en vorig jaar 1950 euro. Een stijging van ongeveer 13 procent. „Er is in het algemeen veel inflatie, dat geldt ook voor de reisbranche. Dit komt vooral door stijgende energieprijzen, nasleep van corona, de oorlog en de vliegtaks.”
Autovakantie populair
Doordat vliegen zo duur is geworden, maken mensen bovendien andere afwegingen. Niet voor niets is de autovakantie dit jaar populair, blijkt uit tal van onderzoeken. De inflatie neemt bovendien een hap uit het vakantiebudget. „We zien dat afwegingen worden gemaakt in reisafstand en keuze voor de camping”, zegt de ANWB.
Vacansoleil, dat in 22 landen liefst 600 campings aanbiedt, merkt ook dat de inkoopprijzen stijgen. Maar extreme sprongen van bijvoorbeeld 1500 naar 2200 euro voor een stacaravan herkent de woordvoerder niet. „Maar het kan zijn dat er net voor miljoenen is geïnvesteerd op zo’n park en je dus veel meer krijgt voor je geld.
Johannes Keuning van reissite 27vakantiedagen vult aan dat de vliegvakantie bovendien lijdt onder de chaos op Schiphol vorig jaar, stakingen over de grens en de perikelen bij Transavia dit jaar. „Het gevolg is dat alles volgeboekt zit. Mensen die doorgaans vliegen zijn gewend aan luxe, dus die kiezen nu voor een dure stacaravan. Die waren vorig jaar al heel duur geworden en dit jaar komt er weer 10 procent bij. Het verschil met tien jaar geleden wil je echt niet zien. Maar het wordt betaald.”
Wie geen goud geld wil neerleggen voor een chalet aan pakweg het Gardameer of in de Ardèche, kan volgens Keuning echter nog wel uitwijken. Turkije is relatief goedkoop na de aardbeving en het land profiteert van het feit dat het niet onder de Europese milieukosten voor vliegtickets valt. Ook landen op de Balkan zijn relatief betaalbaar, zoals Noord-Macedonië. Of bijvoorbeeld de binnenlanden van Portugal.
Vacatures
Twee Verslaggevers / redacteuren voor de Meppeler Courant
Mediahuis Noord

Bedrijfsjurist
Mediahuis Noord

Onderdelenmedewerker
Van den Brug
