Proef in Noordoost-Nederland: Volvo-rijders krijgen AED om levens te redden

Een AED

Twintig Volvo-eigenaren in Noordoost-Nederland krijgen van de autofabrikant een AED (Automatische Externe Defibrillator) in hun voertuig. Zij worden gekoppeld aan HartslagNu, het oproepsysteem waarmee burgerhulpverleners worden ingeschakeld om met een AED hulp te bieden aan mensen met een hartstilstand.

Het gaat om een proef. Noordoost-Nederland is daarvoor uitgekozen omdat daar per 1000 inwoners de minste AED’s zijn, zegt woordvoerder Hans Janssen van HartslagNu. De werving van de Volvo-rijders is begonnen. Naar verwachting gaat volgende maand de eerste automobilist met een AED de weg op.

HartslagNu beschikt over een netwerk van burgerhulpverleners die zijn opgeleid om een AED te bedienen. Krijgt iemand een hartstilstand, dan kan de dichtst bijzijnde burgerhulpverlener via een app de weg worden gewezen naar een nabije AED en de patiënt. Het netwerk met ertoe bijdragen dat zo veel mogelijk mensen binnen zes minuten kan worden gereanimeerd. Daarmee wordt de overlevingskans verdubbeld.

Hulp geboden

De Volvo-rijders ontvangen een oproep via het infotainmentsysteem van het automerk. Zodra zij een melding ontvangen en accepteren, navigeert de Volvo onmiddellijk naar de plaats waar hulp moet worden geboden. . Daar kan direct gestart worden met reanimeren en gebruik maken van de AED.

Snelle toename

Eerder dit jaar meldde de Hartstichting een snelle toename van het aantal AED’s, vorig jaar met 45 procent. Bedrijven spelen hierbij een steeds belangrijkere rol. Zo rijden er ook al 75 monteurs van VodafoneZiggo met een AEDin hun bedrijfsauto. Inmiddels zijn er zo’n 18.000 aangemelde AED’s in Nederland, aldus de Hartstichting. Ook het aantal zogeheten burgerhulpverleners is vorig jaar gestegen met meer dan een derde tot 225.000. Iedereen die 18 jaar of ouder is en een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich bij HartslagNu als burgerhulpverlener aanmelden.

Nieuws

Meest gelezen

menu