Protest tegen kolencentrale Eemshaven. Eigenaar RWE eist 1,4 miljard van de staat voor steenkoolverbod, volgens tegenstanders 'ten koste van onze toekomst'

De RWE-kolencentrale in de Eemshaven. Foto: Corn� Sparidaens

Het samenwerkingsverband ‘Klimaatrechtvaardigheid nu’, waarbij ook noordelijke klimaatgroepen zijn aangesloten, houdt zaterdag een demonstratie voor de poort van de RWE-kolencentrale in de Eemshaven.

Het protest richt zich tegen de schadevergoeding van 1,4 miljard euro die het Duitse energieconcern eist van de Nederlandse Staat. Die verbiedt met ingang van 2030 steenkool als brandstof. Om die reden moet de centrale dan sluiten.

‘Schimmige arbitrageconstructies’

Volgens de organisatie is het in de jaren negentig tot stand gekomen internationale Energiehandvestverdrag (Energy Charter Treaty, ECT) waarop RWE zijn claim baseert een achterhaald document ,,dat voor bedrijven via schimmige arbitrageconstructies miljardeneisen faciliteert’’. Het moet onder meer risico’s bij investeringen in de energiesector afdekken. Het ECT is door meer dan 50 landen ondertekend.

RWE voelt zich gedupeerd onder meer omdat het zo’n vijftien jaar geleden door het toenmalige kabinet is gevraagd de kolencentrale te bouwen. De Eemshavencentrale werd in 2015 in gebruik genomen. Ook Uniper, eigenaar van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte van Uniper, verlangt via het ECT ter compensatie een groot bedrag van de Staat.

‘Obstakels voor klimaatrechtvaardigheid’

‘Klimaatrechtvaardigheid nu’ noemt de eis van beide energieconcerns onterecht onder meer omdat de kolencentrales verliesgevend zouden zijn. Volgens de organisatie dreigen in veel meer landen claims van energiebedrijven omdat ze zich gedupeerd voelen door klimaatmaatregelen. ,,Het ECT is daarmee een van de belangrijkste obstakels voor klimaatrechtvaardigheid en een belangrijk instrumenten van bedrijven om miljarden te krijgen ten koste van onze toekomst’’, aldus de organisatie.

De demonstratie begint om 13.00 uur en wordt vooraf gegaan door fietstochten met deelnemers uit Groningen en Drenthe. Daarnaast komt er een bus met actievoerders uit Amsterdam. De deelnemers worden geacht zich te houden aan de anti-covidmaatregelen: 1,5 meter afstand houden en mondkapje voor.

‘Klimaatrechtvaardigheid nu’ bestaat uit onder meer de FNV, Code Rood, Handel Anders! en Milieudefensie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu