Provincie maant kabinet: 'Zorg dat isotopenfabriek naar Groningen komt'

Isotopen zijn belangrijk voor onderzoek naar kanker.

Gedeputeerde Staten (GS) van Groningen doen ‘een dringend beroep’ op het kabinet om eraan mee te werken dat het Amerikaanse Shine Medical een nieuwe fabriek voor medisch isotopen in de provincie Groningen bouwt.

Daartoe moet het Rijk de financiële steun staken aan het plan voor de productie van medische isotopen in een nieuwe onderzoeksreactor in Petten, het zogeheten project Pallas. Dat is namelijk de voorwaarde die Shine Medical stelt aan de vestiging in Groningen. Het duldt geen valse concurrentie van een bedrijf dat voorfinanciering van de Nederlandse overheid heeft.

‘Zeer teleurgesteld’

GS steunen in brieven aan de ministers Wiebes ( Economische Zaken) en Van Ark (Volksgezondheid) de wens van het Amerikaanse bedrijf voor een ‘gelijk speelveld’. Het kabinet is volgens het college ook volgens de EU-regels verplicht daarvoor te zorgen. ,,Wij zouden zeer teleurgesteld zijn als Shine zich om die reden niet voor de - verder zo geschikte - locatie kiest.”

Het college wijst op de toezeggingen van het kabinet dat het bij beleidskeuzes rekening zal houden met de problemen rond de gaswinning in de provincie. De fabriek, een investering van honderden miljoenen, zou 150 tot 200 directe arbeidsplaatsen opleveren.

Shine Medical meldde recent dat Groningen en twee plaatsen elders in Europa (en buiten Nederland) de laatste kandidaten zijn voor de Europese fabriek van het bedrijf. De in Groningen geboren en getogen Harrie Buurlage, die als vice-president van de onderneming de bouw van de Europese fabriek voorbereidt, zei in deze krant dat Groningen afvalt als het Rijk Pallas blijft steunen. Het bedrijf maakt de keuze in november.

‘Kans is groot’

Volgens de Groningse gedeputeerde IJzebrand Rijzebol hebben de provincie en de NOM Shine Medical een paar geschikte locaties voorgedragen. ,,Ze moeten daar een keuze uitmaken. Ze willen graag dichtbij de universiteit, het UMCG en de luchthaven Eelde zitten. De kans is echt groot dat ze naar Groningen komen. Maar dan moet het kabinet gaan bewegen. En dat doet het tot nu toe niet”, aldus de CDA-bestuurder

Medische isotopen zijn de basisstoffen voor nucleaire medicijnen die kanker en hart- en vaatziekten opsporen en bestrijden. Ze worden nu gemaakt in zes onderzoeksreactoren verspreid over de wereld, waaronder in de verouderde reactor in Petten. Shine Medical heeft een nieuwe productiemethode ontwikkeld die volgens het bedrijf schoner, veiliger en efficiënter is. Het heeft al een fabriek in de VS in aanbouw.

‘Heilloze weg’

Het Pallasproject is in 2003 geïnitieerd en komt maar niet van de grond. .Er zijn al tientallen miljoenen euro’s in gestoken. Het Tweede Kamerlid Carla Dik (ChristenUnie) vindt dat het kabinet moet zorgen dat Shine Medical naar Groningen komt, zo stelde ze laatste in Kamervragen. Ze noemt verdere steun aan Pallas ‘een heilloze weg’.

Nieuws

Meest gelezen

menu