Rabobank wil Groningen op sleeptouw nemen

Foto: Archief DvhN ANP

De vier Rabobanken van de provincie Groningen steken de handen uit de mouwen om de provincie Groningen aan een betere toekomst te helpen.

Een langdurig onderzoek naar de stand van zaken in Groningen heeft een toekomstvisie voor de provincie opgeleverd. ,,En als bank kun je dan dan zeggen: jullie moeten het nu verder zelf doen'', constateerde commissaris van de Koning Max van den Berg, ,,Maar hier is de uitkomst: wat kunnen we zelf nog doen?''

Van den Berg kreeg samen met burgemeester Rika Pot van Appingedam de eerste exemplaren van het onderzoek uit handen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer. Aan de hand van vier transitiepaden (Groningen Vitaal, Groningen Werkt, Groningen Compleet en Groningen Aantrekkelijk) zijn er vier werkgroepen benoemd, waarin bijna veertig ondernemers en bestuurders zich bereid hebben verklaard de kar te trekken, samen met de bank.

'Er klopte iets niet met de perceptie van Groningen'

Groningen Vitaal moet over tien jaar leiden tot de eerste zogenoemde Blue Zone van Nederland (gezonde leefstijl, toegang tot zorg). Groningen Aantrekkelijk moet ervoor zorgen dat traditie tot innovatie leidt, waarbij onder meer wonen, duurzaamheid en levensloop tot een integrale aanpak leiden. Groningen Werkt moet in 2025 leiden tot een broedplaats voor productinnovatie. En dan Groningen Compleet: stad en ommeland moeten elkaar veel beter dan nu aanvullen.

Het zijn prachtige ambities die een haast jeugdig elan aan de provincie geven, maar de gemiddelde leeftijd van de acht mensen die de werkgroepen gaan trekken, ligt boven de 50 jaar. Ben Woldring (Bencom) en Gerlof Bos (Lookingforbooking) zijn als 30-plussers ongeveer de jongsten van het gezelschap. Zij tweeën zullen al moeite hebben aan te haken bij het gedachtegoed van de jeugdige techgeneratie. Bos: ,,We zullen inderdaad op zoek moeten naar jongeren.''

Het onderzoek van de Rabobank kwam voort uit een serie gebeurtenissen: de bevingen, de krimp en de sluiting van Aldel in Delfzijl. ,,Ik kreeg er een minder prettig gevoel bij'', zegt Frans Musters, directeur Rabobank Noord-Groningen en initiatiefnemer van het onderzoek. ,,Ik zag dat er ook mooie dingen gebeurden. Er klopte iets niet met de perceptie van Groningen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. En ik vind dat we nu zowel een breed als een diep verhaal hebben neergezet.''

Stevige ambities

De aanpak is heel breed geweest. Ook sociale elementen werden onder de loep genomen. Het leidde tot een actueel beeld van de provincie op het gebied van bijvoorbeeld welbevinden.

De ambities zijn stevig. Zo zal Groningen Werkt een werkplaatsachtig ontwikkelcentrum neerzetten, waar apparatuur en kennis beschikbaar komen voor bedrijven die innovatieve routes wilen onderzoeken. Wellicht wordt aangehaakt bij een soortgelijk initiatief van Pezy, dat een zogenoemde pilot factory heeft ingericht.

De vier werkgroepen gaan de komende tien jaar aan de slag om de visie handen en voeten te geven. Van den Berg: ,,Deze aanpak is een manier om Groningen een nieuwe toekomst te geven. Trouwens, we praten hier dan over Groningen, maar we bedoelen natuurlijk Noord-Nederland.''

Het succes van Rabobanks toekomstvisie lag niet bij de presentatie vrijdag in Martiniplaza. En het succes zal wellicht ook niet in 2025 zijn te bepalen. Het zal al een succes zijn als er de komende jaren ontwikkelingen in gang worden gezet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu