Rechter: Groningen moet namen van bedrijven geven die uitkeringsgerechtigden voor minimale vergoeding lieten werken. 'We zijn heel blij met deze uitspraak'

Jeugdige deelnemers aan een werkproject in Drenthe. Volgens de FNV zijn sommige projecten vooral goed voor bedrijven en de betrokken gemeenten, terwijl ze deelnemers te weinig kans geven op een betaalde baan.

Jeugdige deelnemers aan een werkproject in Drenthe. Volgens de FNV zijn sommige projecten vooral goed voor bedrijven en de betrokken gemeenten, terwijl ze deelnemers te weinig kans geven op een betaalde baan. Foto: archief Marcel Jurian de Jong

De gemeente Groningen moet aan de FNV de namen geven van bedrijven die meewerkten aan project Schakelkans, waarbij bijstandsgerechtigden voor een kleine vergoeding zes maanden bij een bedrijf aan de slag gingen.

Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die door de bond was aangespannen. De FNV ligt al jaren met Groningen in de clinch over Schakelkans. Het is een project waarbij Groningen mensen in de bijstand zes maanden liet werken bij allerlei bedrijven. In ruil daarvoor kregen de deelnemers bovenop hun bijstand een bescheiden vergoeding van twee euro per uur. De gemeente en het bureau Schakelkans verdeelden de resterende opbrengst.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's