Sociaal plan voor 50 medewerkers Fresenius? Rechter moet ruzie FNV-Fresenius beslechten

De locatie van Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum. Foto: Fresenius Kabi Emmen

Is het sociaal plan van Fresenius Hemocare in Emmer-Compascuum van toepassing op 50 medewerkers die op 12 augustus vorig jaar een brief kregen dat hun functie komt te vervallen?


Ja zegt de FNV, nee zegt het bedrijf. De vakbond spande over de zaak een kort geding aan dat dinsdag voor de rechtbank in Assen diende.

Systemen voor bloedtransfusies

Fresenius maakt in Emmer-Compascuum systemen voor bloedtransfusies. Het Duitse moederbedrijf Fresenius Kabi verplaatst de productie daarvan de komende vijf jaar naar Haini in de Dominicaanse Republiek. Daarvoor in de plaats komt in het dorp een fabriek die zakjes met sondevoeding maakt, een investering van 100 miljoen euro.

Van de 200 medewerkers kregen er 50 –overwegend vrouwen – eind 2019 een brief dat hun functie komt te vervallen en dat er voor hen geen passende baan is in de nieuwe fabriek. Wel werden zij uitgenodigd om te solliciteren op nieuwe functies.

Boventallig verklaard?

Voor de FNV is het klip en klaar dat de 50 personeelsleden met de brief boventallig zijn verklaard. Dus is het sociaal plan van toepassing is dat tot 1 oktober 2021 loopt, meent de vakbond.

Fresenius stelt dat de brief slechts een informatief karakter had en zijn de geadresseerden helemaal hun werk nog niet kwijt. Volgens advocaten Wouter Engelsman en Dennis Veldhuizen van het bedrijf voltrekken de afbouw van de oude en de opbouw van de nieuwe fabriek zich stapsgewijs, waarbij steeds wordt bekeken wie van de 50 medewerkers voor een nieuwe functie in aanmerking komt. Daarover bestaat pas in 2024 duidelijkheid, zeggen ze. Voor wie toch buiten de boot valt, zullen volgens hen nieuwe passende sociale regels worden afgesproken.

Oud-directeur

FNV-bestuurder Jan Willem Compaijen verklaarde dat de kort geleden vertrokken oud-directeur Jelmer Dijkstra van Fresenius hem had verteld dat bijna geen van de 50 medewerkers voldoende gekwalificeerd is voor de nieuwe functies. Volgens de vakbond wil Fresenius de kosten voor de ontslagvergoeding en de het goede van-werk-naar-werk-traject uit het huidige sociaal plan ontlopen.

FNV-jurist Wieb Smit wees erop dat de oorspronkelijke looptijd 2015-2020 van het sociaal plan op verzoek van Fresenius is verlengd tot 2021. ,,Fresenius wist exact welke verplichtingen zij op zich heeft genomen voor bedrijfseconomische en organisatorische ontwikkelingen gedurende de looptijd van het sociaal plan”, aldus Smit.

Geen vergelijk

Kantonrechter Arjen van der Meer schorste de zitting om te kijken of de strijdende partijen onderling nog tot een vergelijk konden komen. Dat bleek niet het geval. Uitspraak 15 september.

..Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu