Rendo: in 2030 alleen nog groen gas in netwerk

Attero in Wijster produceert groen gas dat in het Rendo-netwerk wordt geïnjecteerd. Foto: Marcel Jurian de Jong

De Drents-Overijsselse netbeheerder Rendo wil in 2030 alleen nog maar duurzame gassen distribueren.

Op dit moment stroomt er door het netwerk van het bedrijf 3 procent groen gas. Dat is afkomstig van afvalverwerker Attero in Wijster. Het is voldoende om op een zonnige dag een plaats als Hoogeveen van gas te voorzien, aldus Rendo.

Volgens directeur Eddy Veenstra zijn er diverse contracten getekend met nieuwe leveranciers van duurzaam gas dat in het Rendo-netwerk wordt geinjecteerd. Het percentage groen gas komt naar verwachting in 2019 op 9 procent, in 2022 op 25 procent. In 2030, wanneer gaswinning uit het Groningenveld stopt, moet het hele Rendo-netwerk gevuld zijn met duurzame gas.

Groene waterstof

Dat zal voor een deel ook groene waterstof zijn. Volgens Veenstra is het netwerk technisch in zo goede staat dat het - met beperkte aanpassingen -ook die brandstof kan vervoeren.

Rendo is ook betrokken bij de ontwikkeling van een waterstofnet voor 80 woningen in de Hoogeveense wijk Nijeveen. Die betrokkenheid moet ook kennis en ervaring opleren voor de verduurzaming van het netwerk.

Veenstra prijs het besluit van minister Wiebes om de aardgaswinning te stoppen, maar vindt dat er meer aandacht nodig is voor de rol die duurzaam gas kan spelen in de energietransitie. ,,Wij willen ook een signaal afgeven. De gasinfrastructuur is nog goed te gebruiken. Natuurlijk wordt elektrificatie steeds belangrijker, maar daarmee kun je niet het hele nieuwe energiesysteem dragen. Bovendien is duurzaam gas een goede oplossing voor mensen die niet 30.000 of 40.000 euro hebben die nodig is voor renovatie van hun woning als die van het gas wordt afgesloten.”

Energietransitie

De directeur meent dat de overgang naar duurzame gassen voor het werkgebied van Rendo de voordeligste en met efficiënte manier is voor de energietransitie. ,,Zeker wanneer dit wordt gecombineerd met zonnepanelen en energiebesparing (isolatie). Woningen behoeven niet fors te worden gerenoveerd”.

Volgens onderzoek kan de productie van groen gas in Nederland in 2030 voldoende zijn om 2,5 miljoen huishoudens te voorzien. Voor zo ver bekend is Rendo de eerste regionale netbeheerder die de ambitie heeft uitgesproken alleen nog duurzaam gas te vervoeren.

Rendo is de netbeheerder voor de gemeenten Meppel, Hoogeveen, Coevorden, Westerveld, De Wolden (Drenthe), Steenwijkerland, Stapshorst, Hardenberg en Zwartewaterland Overijssel).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu