Roemeense uitzendkrachten van GS Yard leggen werk neer

Amper een week nadat GS Yard en FNV een deal sloten over de betaling van Roemeense uitzendkrachten, legde het werfpersoneel opnieuw het werk neer.

De uitzendkrachten staakten vrijdag hun werkzaamheden. De oorzaak van de werkonderbreking is een financieel conflict. Er is onenigheid tussen uitzendbureau Den Breejen Works en scheepswerf GS Yard over de betaling van Roemeense uitzendkrachten die op de werf in Waterhuizen aan het werk zijn.

Stefan den Breejen, eigenaar van het gelijknamige uitzendbureau uit Sliedrecht – waar de Roemeense arbeiders in dienst zijn – bevestigt dat er problemen zijn. „Maar onze medewerkers hoeven zich geen zorgen te maken over betalingen. Ze krijgen hun geld wel. Zij hoeven hier niet de dupe van te worden.”

Storm in glas water

Hij wil niet verder ingaan op de oorzaak van het conflict, dat zo kort na het bereiken van de overeenstemming tussen FNV, GS Yards en Den Breejen Works optreedt. Den Breejen zelf brengt vandaag een bezoek aan de uitzendkrachten om ‘onrust te sussen’.

FNV-bestuurder Albert Kuiper noemt de werkonderbreking een ‘storm in een glas water’. „GS Yards was een dag te laat met betalen, maar heeft inmiddels betaald. In Roemenië gaat het anders dan bij ons. Daar gaan ze sneller ‘zitten’ als er een dag te laat wordt betaald.”

De bond streed de afgelopen 10 jaar voor gelijke beloning van de Roemeense arbeidskrachten. Volgens FNV werden ze stelselmatig uitgebuit. Ruim een week geleden werd bekend dat de scheepswerfmedewerkers in het vervolg volgens de Nederlandse cao worden uitbetaald, inclusief arbeidsvoorwaarden. In de praktijk komt dat neer op ongeveer 5 euro per uur extra.

Nieuwe regeling

Kuiper benadrukt dat de scheepswerf en het uitzendbureau nog om tafel moeten voor contracten over de nieuwe afspraken wat betreft Nederlandse verloning. De onrust zou veroorzaakt zijn door de overgang naar de nieuwe betalingsregeling, aldus de FNV-bestuurder. „We gaan maandag naar GS Yards om daarover te praten.”

GS Yards wil niet reageren op de kwestie. Een van de twee directeuren, Christian Hochbein, laat vanaf zijn vakantieadres ‘niets’ van de kwestie te weten. Daniël Gausch, de ander, is niet bereikbaar voor commentaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu