Ruim 60 procent zit krap bij kas door de prijsstijgingen. Op deze uitgaven besparen Nederlanders het meest

Moet jij al besparen op bepaalde boodschappen en abonnementen? ANP

Uit onderzoek van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) blijkt dat 63 procent van Nederlanders niet rondkomt door de recente prijsstijgingen. Kun jij nog sparen naast je dagelijkse boodschappen, brandstof- en energiekosten?

De prijsstijgingen liepen voor huishoudens met lage inkomens op tot wel 31 procent meer uitgaven, volgens de FNV. Mensen met een modaal inkomen waren maar 8 procent meer kwijt dan voor de prijsstijgingen. De daadwerkelijke inflatie in Nederland is 12 procent.

Te krap

Door de recente prijsstijgingen in boodschappen, brandstof en energie heeft 63 procent van de Nederlanders het te krap. Dat blijkt uit een onderzoek onder 20.000 Nederlanders van de FNV. Van de 63 procent die het te krap heeft, komt 29 procent geld te kort, terwijl 34 procent daadwerkelijk te weinig geld heeft om te sparen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat veel respondenten uit angst voor schulden besparen op hun dagelijkse boodschappen, abonnementen en kleding. Ook zetten ze de verwarming een standje lager.

Sparen

Kom jij ook moeilijk rond sinds de prijsstijgingen? Misschien koop jij nu alleen nog maar de essentiële producten? Het kan zelfs zo zijn dat je nu helemaal niet meer kunt sparen, waardoor je een buffer mist. Sommigen verkeren in de situatie dat ze meer moeten gaan werken, omdat ze op parttimebasis niet meer rondkomen.

Weinig verschil

Of merk je weinig van de prijsstijgingen? Heb jij een vast energiecontract, waardoor je van de oplopende kosten in energieverbruik weinig merkt? Misschien heb je een hoog inkomen en maken duurdere boodschappen voor jou het verschil niet? Als je de schapen al op het droge hebt, kan het zijn dat je niet wakker ligt van duurdere brandstof.

‘Absurd’

Jeroen bespreekt de invloeden van de oorlog in Oekraïne op de prijsstijgingen in Nederland. Volgens hem zijn de prijsstijgingen ronduit absurd.

Emma schrikt ontzettend van de hogere prijzen. Ze maakt zich zorgen over mensen die al moeilijk rondkomen en het nu nog zwaarder te verduren krijgen.

Emma maakt zich zorgen over mensen die al in armoede leven, en hun rekeningen nu misschien niet meer kunnen betalen.

Nieuws

menu