Russen leren bij Lagerwey alles over windenergie

De Barneveldse windmolenfabrikant Lagerwey is druk bezig met de introductie van windenergie in Rusland.

De joint-venture Red Wind die het Nederlandse bedrijf heeft gevormd met het Rusissche NovaWind begint eind dit jaar in het Zuid-Russische Volgodonsk met de assemblage van tachtig turbines voor een van de eerste windmolenparken in het land. Later gaat bedrijf in licentie geheel zelf turbines met Lagerwey-techniek produceren. De Nederlandse onderneming traint deze zomer en herfst in Barneveld 44 Russen in de windmolentechniek. In Volgodonsk is het een komen en gaan van Lagerwey-speialisten die de opstart van de fabriek voorbereiden.

Onbekend fenomeen

Windenergie is in Rusland nog een bijna onbekend fenomeen. De fabriek in Volgodonsk is de eerste in het land waar turbines worden gemaakt. Lagerwey moet niet alleen de techniek van de windmolens overbrengen, maar ook alle kennis die nodig is voor de bouw en exploitatie van de windmolenparken. ,,Ze staan wat dat betreft helemaal op nul”, zegt Melanie Poort van de Barneveldse onderneming. ,,We moeten ze alles leren, tot aan de communicatie met omwonenden van windparken aan toe.”

De fabriek moet direct vol aan de bak. Voor diverse windparken in de nabije omgevenig moet het voor eind 2022 molens met een totaal vermogen van 970 megawatt produceren. Het gaat om het type L100 met een vermogen van 2,5 megawatt. Later gaat Red Wind ook de L136 (4,5 megawatt) produceren, waarvan de eerste twee exemplaren in de Eemshaven staan.

Om te beginnen

De fabriek gaat om te beginnen eerst tachtig turbines assembleren waarvan de onderdelen uit Barneveld worden aangevoerd. Poort: ,,Dat doen we zodat de aanleg van de windparken kan beginnen. Uiteindelijk moeten de molens nagenoeg geheel in Volgodonsk worden gesproduceerd.”

Dat is ook in lijn met de Russische regelgeving, die voorschrijft dat joint-ventures met buitenlandse bedrijven voor zeker 65 procent in Rusland zelf produceren.

NovaWind is een dochteronderneming van het Russische staatsbedrijf Rosatom, dat kerncentrales eeploiteert. De samenwerking is voor Lagerwey perpectiefvol, omdat Rosatom zeer invloedrijk is in Rusland. Het passeerde een reeks veel grotere windmolenproducten om mee in zee te gaan, omdat de Russen onder de indruk waren van de Lagerwey-techniek.

Klimaatakkoord

Ook Rusland heeft zich gebonden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Het wil om die reden in eigen land op grote schaal windmolens gaan produceren.

Rosatom heeft de actviteiten op het gebied van duurzame energie ondergebracht bij NovaWind. NovaWind en Lagerwey zijn elk voor de helft eigenaar van RedWind.

Nieuws

Meest gelezen

menu