Ruzie over toepassing sociaal plan: FNV daagt Fresenius Kabi voor rechter

Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum wordt omgebouwd tot een fabriek voor zakjes met sondevoeding.

De FNV is een rechtszaak begonnen tegen Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum. De vakbond eist dat het sociaal plan dat tot 1 oktober 2021 geldig is, wordt toegepast op 50 medewerksters van wie de functie de komende jaren vervalt.

Fresenius Kabi maakt nu nog systemen voor bloedtransfusie. Die activiteit wordt de komende jaren geleidelijk afgebouwd. Het Duitse moederconcern investeert 100 miljoen in de ombouw naar een fabriek die zakjes met sondevoeding maakt, die tot 2025 duurt. Geleidelijk vervallen er functies en komen er nieuwe voor terug.

Allemaal vrouwen

Het conflict tussen de vakbonden en Fresenius Kabi is ontstaan na een op 12 december 2019 gedateerde brief aan 50 ( allemaal vrouwen) van de 200 medewerkers. Daarin staat dat hun functies in de nieuwe organisatie komen te vervallen en dat er voor hen op voorhand geen nieuwe uitwisselbare of passende functie is. Zij werden uitgenodigd te solliciteren op een baan in de nieuwe organisatie.

Volgens de FNV zijn de vrouwen met de brief boventallig verklaard en is daarmee het lopende sociaal plan van toepassing. Dat is van belang omdat Fresenius Kabi, zo vreest de vakbond, hen bij een gedwongen vertrek na afloop van het sociaal plan een veel lagere ontslagvergoeding wil betalen dan het huidige voorschrijft.

‘Proces van jaren’

FNV-bestuurder Janwillem Compaijen. ,,Fresenius loost keihard 50 mensen. In de eerste plaats willen de vrouwen hun werk behouden. Als dat echt niet kan, dan moet wel het sociaal plan worden toegepast.”

Volgens Fresenius Kabi was het schrijven aan de vrouwen slechts een ‘informatiebrief’. Vestigingsdirecteur Jelmer Dijkstra: ,,De FNV probeert een aantal medewerkers een vroegtijdige en voorbarige boventalligheid in de schoenen te schuiven. Fresenius Kabi heeft geen medewerkers ontslagen en zal dat de komende tijd ook niet doen.” Hij spreekt van een ‘proces van jaren’ waarin stapsgewijs wordt bekeken voor wie van de 50 vrouwen een nieuwe functie kan worden gevonden.

Dijkstra meent dat als er over vijf jaar nog sprake is van boventallige medewerkers, er alsnog een nieuw sociaal plan kan komen. ,,Helaas heeft de FNV de onderhandelingsafspraak daarvoor afgezegd”, aldus de vestigingsdirecteur. Compaijen zegt dat de vakbonden het gesprek niet zijn aangegaan omdat Dijkstra inzette op een nieuw sociaal plan met een veel lagere ontslagvergoeding. ,,Je praat over een vergoeding die een kwart tot een derde is van het bedrag dat volgens het huidige sociaal plan moet worden betaald.”

Kort geding en bodemprocedure

De FNV heeft zowel een kort geding, dat wordt opgehouden door het anti-coronabeleid, als een bodemprocedure aangespannen.

De CNV deelt de opvatting met de FNV maar procedeert niet apart voor haar twee betrokken leden. Als de FNV de zaak wint, kunnen zij ook hun aanspraken op het sociaal plan laten gelden.

Het aantal medewerkers bij Fresenius daalde de afgelopen tien jaar van 500 naar 200. De reorganisaties leidden steeds tot heftige botsingen tussen het bedrijf en de vakbonden, tot stakingen aan toe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu