S4 GroNext bouwt in Eemshaven fabriek voor het verwerken van plasticafval dat niet recyclebaar is

Foto: Eigen foto

Het nieuwe bedrijf S4 GroNext bouwt een fabriek in de Eemshaven. In deze nieuwe fabriek wordt plasticafval dat niet recyclebaar is verwerkt tot gas.

S4 GroNext krijgt vanuit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) 2,8 miljoen subsidie voor de bouw van een installatie om het plasticafval te verwerken tot korrels. Een chemische installatie verwerkt de korrels vervolgens tot gas. Een deel van dit gas wordt omgezet in elektriciteit voor eigen gebruik.

De chemische installatie wordt gecombineerd met een zogeheten Kinext-unit. Dit is een systeem voor energieopslag dat onder meer wordt gebruikt voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet in de Eemshaven.

‘Magneetwerking voor de Eemshaven’

Volgens directeur Cas König van Groningen Seaports gaat het om ‘een prachtige innovatieve installatie, die het recyclen van plastic combineert met het ondersteunen van het lokale elektriciteitsnet’. Hij geeft in een persbericht aan te verwachten dat de vestiging van S4 GroNext in de Eemshaven een magneetwerking zal hebben.

‘De keuze van S4 GroNext voor de Eemshaven onderstreept ons goede vestigingsklimaat voor de industrie’, reageert gedeputeerde IJzebrand Rijzebol in het persbericht op de keuze van S4 GroNext voor de Eemshaven. ‘Daarmee vormt S4 GroNext een belangrijke nieuwe schakel in de steeds sterker wordende keten van circulair werkende bedrijven in ons havengebied.’

Volgens directeur Leo Visser van S4 GroNext heeft de intensieve samenwerking met Groningen Seaports en de provincie de reden voor de vestiging van zijn bedrijf in de Eemshaven. Hiermee worden 28 nieuwe, directe arbeidsplaatsen gecreëerd.

Half 2021 operationeel

Het nieuwe bedrijf wordt gebouwd op 5000 vierkante meter aan de Middenweg in de Eemshaven, met uitbreidingsmogelijkheden van nog eens 5000 vierkante meter. S4 GroNext is naar verwachting half 2021 operationeel.

Nieuws

Meest gelezen

menu