SNS-verdachten: er was niks loos

Een deel van de verdachten uit Groningen die dinsdag terecht stonden voor de SNS-fraudezaak begrepen eigenlijk niet wat ze nou fout deden.

FOTO ARCHIEF DVHN/ANP

FOTO ARCHIEF DVHN/ANP ANP

Die conclusie kan op de tweede zittingsdag van de fraudezaak rond SNS Property Finance wel worden getrokken. Drie van de zeven Groningse verdachten waren dinsdag aan de beurt om hun kant van het verhaal toe te lichten.

En ze hadden allemaal – met kleine en grotere nuanceverschillen – weinig begrip voor het Openbaar Ministerie (OM) dat hen onder meer verdenkt van omkoping, vervalsen van facturen en witwassen. De verdenking is dat de Groningse verdachten, via Pieter G. uit Haren en Bé van der H. uit Hoogeveen, vastgoedbedrijf Property Finance werden binnengevlogen om de boel te reorganiseren. Als wederdienst stonden ze – zonder dat SNS dat wist – een flink deel van hun salaris aan hen af. Dat werd onder de noemer advieswerk gefactureerd, maar dat stond er feitelijk niet tegenover.

Kwart miljoen euro aan bemiddelingsgeld

Hilbrand van der Z., Jurgen B. en Murphy L. lieten dinsdag blijken weinig met die aantijging te kunnen. SNS bood hen immers een contract aan en sprak een uurtarief af. Dat accepteerden ze. ,,Wat ik daarna met mijn geld doe, daar ga ik zelf over’’, zei de 42-jarige Jurgen B. uit Groningen ietwat bozig. Hij betaalde uiteindelijk ruim een kwart miljoen euro aan bemiddelingsgeld aan Pieter G. onder het kopje advies. ,,Hij adviseerde mij om te solliciteren bij SNS’’, verdedigde Jurgen B. zich.

Ook de andere Groningse bankiers vonden het onnodig om hun werkgever in te lichten dat ze een deel moesten afstaan.

Het was uiteindelijk de 44-jarige Hilbrand van der Z. die brak. ,,Ik voel me gebruikt. Dat raakt me tot in de ziel’’, snikte hij toen hem, net zoals bij het FIOD-verhoor, werd voorgehouden dat een deel van het geld naar Buck G. – de andere hoofdverdachte – ging. 184.490 euro sluisde hij in het geheim voor ‘advieswerk’ door aan Pieter G. Die dat weer deels doorgaf aan Buck G..

Niemand was op de hoogte van de gedragsregels bij Property Finance. Veel afspraken werden nooit op papier werden gezet. De mondelinge overeenkomsten werden nageleefd met een ‘afspraak is een afspraak’. Wie iets op papier wilde hebben kreeg nul op het rekest. Fijntjes werden de bankiers erop gewezen hoe ze aan hun werk waren gekomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu