Onstuimig groeiend STEG uit Hoogezand gaat voor een duurzame windmolenmast

STEG in Hoogezand werkt aan een nieuw type mast voor windmolens: duurzaam en met meer toepassingsmogelijkheden.

STEG-oprichters Herman Roose (links) en Diederik Binnema.
Foto Archief/Geert Job Sevink

STEG-oprichters Herman Roose (links) en Diederik Binnema. Foto Archief/Geert Job Sevink Foto: Geert Job Sevink

De jonge Groningse fabrikant van metalen windmolenmasten STEG in Hoogezand maakte in twee jaar een onstuimige groei door van vijf naar 96 werknemers. Oorzaak: een onvoorziene, grote order van de Duitse windturbinefabrikant Enercon om gedurende drie jaar twintig tot dertig masten jaarlijks te leveren.

Het bedrijf moest heel wat uitdagingen overwinnen om direct zo’n grote opdracht uit te voeren, vertelt Herman Roose die in 2017 met Diederik Binnema de Steel Tower Europe Group (STEG) oprichtte. Nu de Duitse opdracht zijn laatste jaar ingaat, bereidt de onderneming zich voor op een volgende fase met nieuwe concepten en toepassingen voor de masten. Daarmee moet het bedrijf een ruimere kring van opdrachtgevers opbouwen.

Roose: ,,We willen onze markt verbreden. We zijn natuurlijk Enercon ontzettend dankbaar voor die opdracht. Daarmee hebben we de basis kunnen leggen voor ons bedrijf. Maar het is niet goed van één opdrachtgever afhankelijk te zijn. We willen meer klanten. Daarom werken we aan een nieuw, eigen concept en meer toepassingen voor onze masten. Denk aan radartorens of 5G-masten.”

‘Onderdelen windmolens refurbishen’

Hij verbaast zich er weleens over: exploitanten van windmolens willen hernieuwbare energie opwekken, maar of de turbine en de mast duurzaam zijn geproduceerd interesseert ze vaak niet. Roose: ,,We willen onze masten gaan maken volgens het principe van cradle-to-cradle, dus dat alle onderdelen opnieuw kunnen worden gebruik. De huidige masten gaan na 25 jaar de smeltoven in. Wij willen dat alle onderdelen als het ware zijn te ‘refurbishen’. Zodat ze met een nieuw likje verf nog eens 25 jaar mee kunnen. Dan gaan ze pas na 50 jaar de smeltoven in.”

Het duurzame karakter moet ook worden bevorderd door alle componenten zo te maken dat ze allemaal op en in elkaar passen en makkelijker opnieuw te gebruiken zijn. Roose: ,,Het moet een generiek systeem worden, net zoals bij legostenen. Als een mast 10 meter hoger moet worden, moet je er gewoon een extra ring op kunnen zetten.”

Roose en Binnema vonden elkaar drie jaar geleden in het plan om in de Eemshaven een fabriek te bouwen voor Modular Steel Towers (MST), modulair aangevoerd en op locatie op te bouwen windmolenmasten van metaal naar een ontwerp van de Barneveldse windmolenfabrikant Lagerwey. STEG zou er om te beginnen vijftien per jaar maken.

Toen Lagerwey werd overgenomen door Enercon, volgde al gauw de mega-order van de Duitse onderneming. In de hal van het voormalige straal- en conserveringsbedrijf Steelcare in Hoogezand, dat eigendom was van Binnema, werd ruimte gemaakt voor de productie. Om de opdracht uit te voeren ging STEG de samenwerking aan met Machinefabriek Rusthoven en Romaris Staal in Groningen.

‘Lage elektriciteitsprijs heeft impact’

Roose: ,,Het heeft veel inspanningen gekost om de klus te klaren. Maar het is gelukt. Momenteel merken we de invloed van de ultiem lage elektriciteitsprijs. Dat heeft tot gevolg dat plannen voor windmolens worden uitgesteld of afgesteld. Dat heeft natuurlijk impact op ons werk. Van tevoren kun je de omvang van zo’n opdracht als van Enercon niet precies vaststellen. Die verloopt eigenlijk volgens het laagste scenario. En dat is eigenlijk maar goed ook, want het is niet eenvoudig om de masten op tijd uit de hal te krijgen.”

De nieuwe fabriek is er nog niet. ,,Die kan nog komen”, zegt Roose. ,,Als onze eigen mast een plek in de markt verovert, dan zullen we daar een productieproces voor moeten ontwikkelen. Dan moeten we misschien nieuw bouwen, mogelijk op de huidige locatie.”

Grootste kantbank van het Noorden

STEG, dat vorig jaar in FB Oranjewoud naast Roose en Binnema een derde aandeelhouder kreeg, deed ten behoeve van de mastproductie al recent een forse investering. Bij de fabriek in Hoogezand verrees een nieuwe loods met een kantbank voor de vervorming van grote platen metaal. Die kent in het Noorden qua omvang en capaciteit geen gelijke, zegt Roose. ,,Daarvoor moet je ten zuiden van Veenendaal zijn. Met de kantbank kunnen ook andere sectoren hun voordeel doen, zoals de scheepsbouw. Ook zo verbreden we onze markt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu