Schuldenberg V&D zeker 100 miljoen euro

Schuldenberg V&D zeker 100 miljoen euro ANP

In het verslag wordt de schuldenberg op minstens 92 miljoen euro vastgesteld, waaronder een vordering van 25 miljoen euro van de Belastingdienst. De curatoren gaven in een toelichting echter aan dat daar waarschijnlijk ,,nog tientallen miljoenen” bij zullen komen. Diverse schuldeisers zoals uitkeringsinstantie UWV en verschillende verhuurders hebben namelijk nog geen vorderingen ingediend. Het is volgens de curatoren nog te vroeg om in te schatten hoeveel geld de schuldeisers uiteindelijke terug zullen zien.

Rode cijfers
De warenhuizen van V&D waren al jaren verlieslijdend. In het laatste niet afgeronde boekjaar, van februari tot en met november vorig jaar, dook de keten bijna 49 miljoen euro in de rode cijfers. Restaurantketen La Place maakte wel winst, met een bedrijfsresultaat van dik 1 miljoen euro, blijkt uit het verslag.

La Place werd voor 48 miljoen euro verkocht aan supermarktbedrijf Jumbo. De doorstart van V&D ketste vorige maand af. De curatoren hebben de warenhuizen en restaurants de weken daarvoor nog wel een aantal weken opengehouden. Dat leverde een omzet op van bijna 120 miljoen euro. Dat bedrag is echter niet geheel voor de boedel bestemd. Er moet onder meer nog btw af en een gedeelte ervan komt toe aan andere partijen.

Onbehoorlijk bestuur
De curatoren hebben nog geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ondergang van de warenhuisketen, die eind vorig jaar bankroet werd verklaard. Ze zullen komende tijd onder meer kijken of sprake was van onbehoorlijk bestuur bij V&D. Het gaat om een standaardprocedure, om te kijken of er nog schade te verhalen valt op bepaalde bestuurders en partijen.

De curatoren zijn nu vooral druk in onderhandeling met partijen over de verkoop van de resterende voorraden van het bedrijf. Inmiddels is bekend dat alle spullen van V&D die nog bij webshopdistributeur Docdata liggen via het internet worden geveild. Woensdag werd ook duidelijk dat veilinghuis BVA Auctions de inventaris van diverse gesloten La Place-filialen online gaat aanbieden.

Lees hier het faillissementsverslag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu