Groningen Seaports dreigt 3 miljard euro mis te lopen door stikstofimpasse

Haven Delfzijl Foto: Koos Boertjens

Groningen Seaports dreigt 3 miljard euro mis te lopen vanwege het stikstofbeleid. Er is bij bedrijven volop belangstelling voor vestiging in de Eemshaven of Delfzijl. Door de onduidelijkheid rond vergunningen stellen ze investeringen echter uit.

Dat zegt CEO Cas König van Groningen Seaports. König zegt blij te zijn dat veel bedrijven aangeven aan de slag te willen in de Groninger havens, ,,maar ze kunnen niks omdat er geen zicht is op een vergunning’’.

Bedrijven produceren groen

Het uitstel doet extra pijn omdat het gaat om bedrijven die duurzaam willen produceren. ,,Het is stroperigheid die de energietransitie parten speelt. Het gaat stuk voor stuk om bedrijven die die groen willen produceren. Maar dan moet je ze wel de ruimte geven.’’

Een van de bekendste voorbeelden van bedrijven die vestiging in de Eemshaven hebben uitgesteld, is de Almelose draadstaalfabriek Van Merksteijn. Waren de plannen doorgegaan, dan had de fabriek in de Eemshaven nu bijna geopend kunnen worden. Of de fabriek (die een investering vergt van bijna 300 miljoen euro en schroot een nieuw leven geeft) komt, is nog altijd onduidelijk.

1300 banen mogelijk de mist in

Op dit moment liggen er voor Delfzijl investeringen op de plank met een waarde van 1,3 miljard, in de Eemshaven gaat het om 1,6 miljard. Investeringen die 1300 directe banen op kunnen leveren, maar mogelijk helemaal niet in Groningen terechtkomen. Want bedrijven, zo vreest König, willen wel even wachten, maar zullen op een gegeven moment voor het buitenland kiezen.

De onduidelijkheid rond stikstof is exemplarisch voor het milieubeleid in Nederland. Waar het zaak is juist te versnellen om de doelen van ‘Parijs’ in 2030 te halen, ontbreekt het in Nederland aan richting, meent König.

Energiecommissaris met mandaat

Deze week pleitte König voor de komst van een energiecommissaris die het industriebeleid in Nederland vorm geeft. Een commissaris die kan rekenen op breed maatschappelijk draagvlak en een mandaat heeft om zaken te regelen. ,,Iemand met een team deskundigen om zich heen die verstandige beslissingen kan nemen. Vergelijk het met het Outbreak Management Team dat zwaarwegend adviseert over de corona-aanpak.’’

König: ,,Ik denk niet dat we deze energiecommissaris moeten vragen het stikstofprobleem op te lossen. Maar het moet wel iemand zijn die de richting aangeeft voor de industrie. Nu is het zo dat we steeds zaken uitsluiten. De een wil geen windenergie, de ander geen biomassa. Ondertussen blijft onduidelijk waar we wel op inzetten. En die duidelijkheid had er al lang moeten zijn. Helemaal als je de klimaatdoelen van Parijs ook nog aanscherpt en de CO2-uitstoot verder terug wilt brengen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu