Seaports en Gasunie met TeamNL naar Olympische Spelen van Tokyo

Chef de mission Pieter van den Hoogenband en topzwemster Ranomi Kromowidjojo uit Sauwerd gaven vrijdagmiddag in Kinderdijk het startsein voor ‘Missie H2’.

Een consortium met Gasunie en Groningen Seaports gaat tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo in 2020 groene waterstof promoten als de duurzame energiedrager van de toekomst. Het gaat ook de Nederlandse deelnemers, TeamNL, financieel steunen.

Voor deze zogeheten ‘Missie H2’ werken de betrokken bedrijven samen met NOC*NSF. Chef de mission Pieter van den Hoogenband en topzwemster Ranomi Kromowidjojo uit Sauwerd gaven vrijdagmiddag in Kinderdijk het startsein voor ‘Missie H2’. De andere deelnemers aan het consortium zijn Shell, centrale verwarmingsfabrikant Remaha, netbeheerder Stedin en het hoofdstedelijke havenbedrijf Port of Amsterdam.

Belangrijke grondstof voor de chemie

Japan heeft waterstof gekozen als thema voor de Spelen. Volgens directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF is het sportevenement daarom ook voor Nederland een goede gelegenheid om de mogelijkheden van waterstof te laten zien. Behalve als energiedrager is waterstof ook een belangrijke grondstof voor de chemie.

Gasunie en Groningen Seaports spelen een hoofdrol in de plannen om in Noord-Nederland een groene waterstofeconomie te ontwikkelen die ook van nationaal belang is. Beide bedrijven zijn betrokken bij een reeks projecten rond de duurzame energiedrager. Volgens Ulco Vermeulen van de Raad van Bestuur van Gasunie is ‘Missie H2’’ een mooie kans om het Nederlandse publiek meer bekend te maken met de mogelijkheden van waterstof en de initiatieven die al in gang zijn gezet. In juni opende koning Willem-Alexander in Zuidwending de proeffabriek voor groene waterstof van Gasuniedochter Hystock in Zuidwending.

Vermeulen: ,,Ons doel is een brede beweging op gang te brengen ten behoeve van de energietransitie. Samen innoveren en samen de schouders eronder.”

‘Duurzaamste haven van Nederland’

Directeur Cas König van Groningen Seaports hoopt dat ‘Missie H2’ bijdraagt aan de ambitie om de duurzaamste haven van Nederland te worden. ,,Waterstof speelt daarbij een grote rol. Bijvoorbeeld bij het verduurzamen van onze klanten die actief zijn in de chemie en industrie. Een goede samenwerking op regionaal en nationaal niveau is daarbij belangrijk. Via ‘Missie H2’ willen wij Nederland laten kennis maken met de enorme mogelijkheden die waterstof te bieden heeft”, aldus König

Dielessen toonde zich vrijdagmiddag ingenomen met de samenwerking. ,,Wij kunnen de steun op weg naar de Spelen van Tokyo 2020 goed gebruiken”, aldus de directeur van NOC*NSF. De bedoeling is dat vooral via sporten die met water te maken hebben de verworvenheden van waterstof worden uitgedragen. Water is de belangrijkste grondstof van waterstof en het vormt de enige uitstoot bij het gebruik van waterstof als ‘brandstof’.


Nieuws

Meest gelezen

menu