Shell ziet winst in eerste kwartaal halveren door coronacrisis

Christophe Gateau/dpa. Foto: Shell logo

Olie- en gasbedrijf Shell heeft zijn winst in het eerste kwartaal zien halveren. De onderneming had last van de dalende vraag als gevolg van de coronacrisis en de gezakte prijs van olie. 

Omdat het aanbod van de fossiele brandstof tegelijkertijd sterk toenam door een conflict tussen Saudi-Arabië en Rusland, daalden de prijzen de afgelopen tijd tot niveaus die deze eeuw nog nauwelijks gezien waren.

Shell heeft stappen genomen om de kosten te beperken en verlaagde de investeringen. Het bedrijf beloont zijn aandeelhouders zoals gebruikelijk met een dividend, maar verlaagde dat wel.

Eind maart gaf Shell al aan tussen de 400 miljoen en 800 miljoen euro aan afschrijvingen te doen. Ook heeft het bedrijf al gezegd in de kosten te willen snijden en dit jaar minder te zullen investeren dan eerder gepland.

Klimaatdoelstellingen

Vanwege de crisis scherpt Shell ook de eigen klimaatdoelstellingen aan. Het concern wil uiterlijk in 2050, maar eerder als dat kan, de uitstoot van zijn eigen productieketen per saldo op nul krijgen.

De netto-uitstoot van de producten die Shell aan zijn klanten verkoopt moet in 2035 met 30 procent zijn afgenomen, en in 2050 met 65 procent. Eerder hanteerde het bedrijf voor die jaren doelen van respectievelijk 20 en 50 procent

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu