Sjoemelsoftware in dieselauto's van Renault

Renault. ANP

Boulogne-Billancourt Renault verborg jarenlang sjoemelsoftware in zijn zogenaamde ’schone’ dieselauto’s, zegt een claimstichting die opkomt voor 300.000 dieselrijders. In december is in Amsterdam de eerste rechtszitting.

De Stichting Emission Claim wil Nederlanders die een dieselvoertuig van Renault met bouwjaar 2009-2019 in hun bezit hebben of hadden, aan een schadevergoeding helpen. Daarbij wordt gemikt op 20 procent van het aankoopbedrag.

„Als de kopers de werkelijke eigenschappen van de auto hadden gekend, dan had die een andere waarde gehad”, zegt advocaat Michael Bacon van het Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan.

 

Bacon gaat met zijn collega Christoph Jeloschek en de Amerikaanse claimspecialist Steve Berman, die de rechtszaak financiert, proberen de koppig ontkennende Fransen op de knieën te krijgen. Bij winst maakt de claimclub aanspraak op een kwart van de winst.

Duizenden gedupeerden

Woensdag lanceert de stichting een speciale website, maar volgens Bacon hebben zich via andere kanalen „al duizenden” gedupeerden gemeld.

Het verwijt is dat Renault net als Volkswagen en vele andere merken sjoemelsoftware gebruikte die herkent wanneer de auto op een testbank staat. Dan werden de emissiesystemen maximaal ingeschakeld voor ideale testresultaten.

 

Onder werkelijke rijomstandigheden stonden de systemen gedeeltelijk of volledig uit, met een grove overschrijding van de emissienormen tot gevolg, zegt Bacon.

Renault ontkent aansprakelijkheid en reageert met hun standaardformule: „Alle voertuigen van Renault Group zijn en worden gehomologeerd in overeenstemming met de wet en de reglementen van de landen waarin de voertuigen worden verkocht. Renault-voertuigen zijn niet uitgerust met fraudesoftware voor antipollutie-systemen.”

Vacatures

Commerciële Medewerker Binnendienst

VisscherHolland Steenwijk

Supply Chain Coördinator

Sunoil Biodiesel Holding B.V.

Assemblage- / Productiemedewerkers (m/v) (ook vakantiekrachten)

Mark B.V.

Nieuws

menu