Slecht nieuws voor starters: huizen nog duurder. In Oost-Groningen neemt prijs van woning gemiddeld zelfs met 18 procent toe. Het einde is nog niet in zicht, stelt de Rabobank

De huizenprijzen stijgen dit jaar bijna twee keer zo snel als vorig jaar. En het einde is nog niet in zicht, zegt de Rabobank. In Oost-Groningen neemt de prijs van huizen gemiddeld zelfs met 18 procent toe.

Huizen worden steeds duurder. Tegelijk is er steeds minder aanbod.

Huizen worden steeds duurder. Tegelijk is er steeds minder aanbod. Foto: Hollandse Hoogte/ANP

Alleen al in de eerste vijf maanden van dit jaar is de prijs van een gemiddelde koopwoning harder gestegen dan in héél 2020, aldus de bank. Rabo voorziet dit jaar een stijging van 14,4 procent, tegen 7,8 procent in 2020. Volgend jaar kan daar nog eens 11,5 procent bij komen. ,,Alles bij elkaar betekent het dat een gemiddeld gekocht huis in slechts twee jaar tijd meer dan 90.000 euro duurder wordt’’, constateren economen van de Rabobank in het Kwartaalbericht van de Woningmarkt.

Deze zomer gingen de Rabo-economen nog uit van een stijging met een kleine 11 procent in 2021, gevolgd door een toename van 4,6 procent in 2022. “Sindsdien zijn de prijsstijgingen versneld. Bovendien herstelt de Nederlandse economie sneller dan verwacht van de coronacrisis en zijn de vooruitzichten voor de werkloosheid afgelopen maanden verbeterd. Ook denken we dat de kapitaalmarktrentes, die van invloed zijn op de hypotheekrentes, langer laag zullen blijven dan waar we in juni van uitgingen’’, zegt econoom Stefan Groot.

Hogere maandlasten

Slecht nieuws voor starters, erkent Groot. Hij rekent voor dat een stijging van 90.000 euro zelfs bij de huidige lage rente betekent dat een koper dertig jaar lang zo’n 300 euro hogere bruto maandlasten heeft. “Zo werkt het op een iets later moment kunnen kopen van een huis dus decennialang door op de financiële ruimte die huishoudens hebben nadat de vaste lasten zijn betaald.”

Dat de huizen in Oost-Groningen nu fors duurder worden is deels een inhaaleffect. Elders in die provincie stegen de prijzen 14 tot 15 procent, net als in Oost-Drenthe. In Noord- en Zuidwest-Drenthe ging de prijs eveneens flink omhoog, met ruim 16 procent. De kleinste stijging zag de bank in Amsterdam, waar huizen al erg kostbaar zijn. Toch werden ze daar nog zo’n 12 procent duurder.

Volgens Groot zoeken kopers steeds meer alternatieven voor regio’s waar woningen vrijwel onbetaalbaar zijn voor grote groepen. Hij verwacht dat dit jaar 231.000 koopwoningen van eigenaar verwisselen, vijfduizend minder dan het voorgaande jaar. ,,In 2022 verwachten we 211.000 transacties. De vraag naar woningen blijft hoog, maar het aanbod droogt snel op."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu