Studententeam bedenkt slim veiligheidsvest voor politieagenten en wint daarmee 5G Student Battle Groningen

Twee vertegenwoordigsters van 5G en Veiligheid krijgen de prijs uit handen van juryvoorzitter Wim van De Pol van Noorderpoort, terwijl het pubilek via camera's meekijkt. Foto: Alisha de Vries

Studententeam 5G en Veiligheid is door de vakjury verkozen tot winnaar van de ontwerpwedstrijd 5G Student Battle. Het team bedacht een slim veiligheidsvest met sensoren en camera’s die de veiligheid van agenten op straat moet verbeteren.

De 5G Student Battle is een ontwerpwedstrijd waarin zes studententeams, bestaande uit mbo-, hbo- en wo-studenten, samen werken aan innovatieve producten of diensten voor de toekomst. Voorwaarde is, dat ze daarbij gebruik maken van 5G. Elk studententeam werd begeleid door één of twee teamcoaches uit het werkveld.

De finale werd zondag uitgezonden via een livestream en werd door meer dan 350 mensen online bekeken.

De 5G Student Battle is georganiseerd door 5Groningen, op initiatief van Economic Board Groningen, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Alfa-college.

Wereldwijd toepasbare oplossing

Het team 5G en Veiligheid won de juryprijs, bestaande uit zes VR-brillen. ,,Dit idee is wereldwijd toepasbaar en het zou een doorbraak kunnen betekenen voor het oplossen van een maatschappelijk probleem, met behulp van 5G”, zei Wim van de Pol, voorzitter van de vakjury en lid van het College van Bestuur ROC Noorderpoort. Het studententeam voerde deze opdracht uit voor het Innovatiehuis Politie Noord-Nederland .

Het publiek mocht ook 5000 euro verdelen over de teams. Het team 5G en Sport ontving de meeste publieksstemmen en het hoogste bedrag. Dit team bedacht een slim systeem om het aantal personen in een (sport)ruimte te monitoren en te voorspellen wanneer deze ruimte in de toekomst vol is.

Bestaande organisaties en thema's gekoppeld

Team 5G and Mobility won ook een prijs met een manier om met behulp van sensoren op de bussen van Arriva en het 5G-netwerk de kwaliteit van de weg en de condities van de omgeving in kaart te brengen.

De prijs voor de beste pitch ging naar het team 5G en Zorg.

De 5G Student Battle werd voor de tweede keer gehouden. Dit jaar waren er voor het eerst bestaande organisaties aan de thema's gekoppeld. De organisaties hadden een vraagstuk geformuleerd, waarvoor de teams een innovatieve oplossing moesten bedenken, die ook echt in de praktijk gebracht kan worden.

Deelnemende organisaties waren vervoersbedrijf Arriva (mobiliteit), Gemeente Groningen (smart city), Ambulancezorg Groningen & Health Hub Roden (zorg), Politie Noord-Nederland (veiligheid), Holthausen Group (duurzaamheid) en Aclo Studentensport (sport).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Aardbevingen
menu