'Staan we morgen op straat? Of volgende week?' Personeel van Aldel in Delfzijl leeft tussen hoop en vrees

Grote onzekerheid heerst onder de ruim 350 werknemers van aluminiumsmelter Aldel. Door de torenhoge energieprijs is twee derde van de productie stilgelegd. Dat betekent veel minder werk.

Medewerkers van Aldel bij de aluminiumproductie. Er heerst grote onzekerheid onder het personeel, nu er door het drastisch verminderen van de productie meer dan honderd medewerkers zonder werk komen te zitten. Volgende week is er overleg over een sociaal plan.

Medewerkers van Aldel bij de aluminiumproductie. Er heerst grote onzekerheid onder het personeel, nu er door het drastisch verminderen van de productie meer dan honderd medewerkers zonder werk komen te zitten. Volgende week is er overleg over een sociaal plan. Foto: Kees van de Veen

Weinig vrolijke gezichten vrijdagmiddag bij de poort van Damco Aldel in Farmsum, even ten zuiden van de havenstad. De situatie van het bedrijf is bepaald niet rooskleurig. Een groot deel van de aluminiumproductie is beëindigd. Alleen de gieterij draait nog op volle kracht. Maandag overlegt de directie met de bonden, onder meer over een sociaal plan. Naar schatting 150 tot 200 van de ruim 350 medewerkers moeten vrezen voor hun baan.