Stakingsdreiging bij Icopal in Hoogkerk is van de baan

Icopal produceert dakleer. Foto: Corne Sparidaens

Een dreigend arbeidsconflict bij Icopal (producent van dakleer) in Hoogkerk is van de baan. Vakbonden FNV en CNV zijn zaterdagmiddag akkoord gegaan met een verbeterd eindbod voor een nieuwe cao.

De bonden stelden moederbedrijf BMI Icopal, behalve in Hoogkerk gevestigd in Montfoort, een ultimatum. De directie moest vrijdag met een verbeterd cao-bod komen. Zo niet zou het werk zondagavond neergelegd worden.

Ultimatum verliep vrijdag

Hoewel BMI het ultimatum vrijdag aanvankelijk liet verlopen, kwam het bedrijf vrijdagmiddag alsnog met een in de ogen van de bonden verbeterd bod.

80 procent werken, 90 procent uitbetaald

Daarin is een generatiepact opgenomen waarin werknemers 90 procent salaris overhouden als ze een dag minder gaan werken. De pensioenopbouw blijft 100 procent.

De directie legde in november een salarisverhoging op tafel van 2,5 procent in 2021 en een eenmalige uitkering over 2020. Dat werd niet geaccepteerd. In het verbeterde bod is over 2020 een verhoging van 1,5 procent afgesproken en 2,25 over 2021.

FNV en CNV hadden liever een hoger salarisbod gezien, maar vanwege de onzekere economische situatie willen ze er genoegen mee nemen.

Achterban unaniem akkoord

De leden van beide bonden hebben zaterdag unaniem met het de nieuwe cao-afspraken ingestemd.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu