Steunfonds lokale media verlengd: kabinet trekt 24 miljoen euro extra uit

Minister Arie Slob (Media) deze week tijdens een Kamerdebat over media. Foto: ANP/Bart Maat

Het kabinet trekt nog eens 24 miljoen euro uit om lokale media te steunen die door de coronacrisis in moeilijkheden zijn geraakt. Zij zagen de inkomsten uit advertenties sinds de uitbraak van het virus drastisch teruglopen, terwijl het kabinet van mening is dat ‘onafhankelijke en betrouwbare informatie uit de eigen omgeving’ juist nu belangrijk is.

In april trok het kabinet al eenmalig 11 miljoen euro uit voor huis-aan-huisbladen en lokale publieke omroepen. Dat geld kwam toen nog uit de begroting van het ministerie van Onderwijs. Dit geld wordt extra uitgetrokken door het kabinet.

Met het eerste bedrag tuigde minister Arie Slob (Media) het Tijdelijk Steunfonds voor Lokale Informatievoorziening op. Het fonds hielp voor drie maanden 181 lokale publieke omroepen en 410 huis-aan-huiskranten. Er is 1,6 miljoen euro overgebleven, dat nu wordt gestoken in andere lokale media, zoals lokale nieuwswebsites.

Steunfonds verlengd

Dat steunfonds wordt nu verlengd. Vanaf 15 juni kunnen lokale media weer aankloppen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, die het steunfonds uitvoert. De voorwaarden voor steun moeten nog worden uitgewerkt.

,,Met veel inzet en creativiteit is het deze media gelukt iedereen op de hoogte te houden van ontwikkelingen rondom het virus en nieuws uit hun omgeving”, zegt Slob. ,,In crisistijd moeten zij dit werk kunnen blijven doen.”

Eilanden

Media in het Caribisch deel van Nederland kunnen geen beroep doen op het steunfonds, terwijl zij met dezelfde problemen worden geconfronteerd. Slob trok vorige week 60.000 euro uit om ook kranten, radio en tv op de eilanden te ondersteunen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu