Steunloket voor noordelijke startups vanaf woensdag geopend

Dina Boonstra, algemeen directeur van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij. Foto: NOM

Startups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven die als gevolg van de coronacrisis financiële problemen verwachten, kunnen vanaf woensdag bij de regionale ontwikkelingsmaatschappijen een overbruggingskrediet aanvragen.

Voor de zogeheten Corona-OverbruggingsLening (COL) heeft het Rijk 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. ,,Ik verwacht dat er nog een tweede tranche komt”, zegt directeur Dina Boonstra van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM).

Financiële problemen

De startups en scale-ups komen niet in aanmerking voor de noodmaatregelen die het kabinet half maart voor het bedrijfsleven aankondigde. Daarom trokken de ontwikkelingsmaatschappijen, het nieuwe investeringsfonds van de overheid Invest-NL en TechLeap (de organisatie voor startups waar Constantijn van Oranje ambassadeur van is) bij het kabinet aan de bel.

Zij wezen op onderzoek waaruit blijkt dat 80 procent van de startups financiële problemen verwacht en 67 procent behoefte heeft aan en overbruggingskrediet. Daarop besloot het kabinet voor deze groep het geld te reserveren.

Boonstra: ,,We hebben hier in het Noorden ook veel startups, met name in de it-sector. Ze zijn vaak afhankelijk van het geld van investeerders en winst maken ze nog niet. Maar ze zijn ontzettend belangrijk voor de innovatiekracht en het toekomstige verdienvermogen van de regio. Daarom is het van belang dat ze door de crisis heen worden geholpen.”

Van 50.000 tot 2 miljoen euro

De lening kan variëren van 50.000 tot 2 miljoen euro. Boonstra: ,,Voor leningen boven de 250.000 euro geldt dat ook een aandeelhouder geld moet lenen.”

De NOM-directeur waarschuwt ervoor dat wie een aanvraag doet goed gedocumenteerd moet zijn. ,,Het hele proces verloopt online. Het is niet zoals bij gewone aanvragen bij de NOM dat er nog gesprekken worden gevoerd. Het moet in een keer goed zijn.”

Boonstra verwacht dat een aanvraag na vier tot negen dagen is afgehandeld.

Welke bedrijven kunnen een aanvraag indienen? En welke niet? En wat zijn alle speficieke voorwaarden om geld te kunnen lenen? NoordZ sprak erover met Geert Buiter, Manager Finance van de NOM.

Nieuws

Meest gelezen

menu