Strafrechter oordeelt over transporteur

De failliete transportondernemer Dick van der Aart uit Drachten moet zich nu ook voor de rechtbank verantwoorden voor zijn bedrijfsvoering.

Van der Aart is aangeklaagd door het Functioneel Parket. Vanwege de complexiteit heeft de Rechtbank Noord-Nederland een hele dag uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. De zitting is op 7 juli. ,,We zijn er heel blij mee dat de overheid dit geboefte op zo’n manier aanpakt’’, zegt FNV-bestuurder Edwin Atema. ,,Van der Aart heeft mensen echt kapot gemaakt. Daarmee heeft hij de hele sector in een negatief daglicht gezet.’’

Omstreden inhuurconstructie

Chauffeurs verhuurden hun trucks aan Van der Aart. Bovendien ontvingen ze ook loon. De vrachtwagenchauffeurs waren dus eigen rijder en werknemer tegelijkertijd. Dankzij die constructie kon Van der Aart scherp concurrerende prijzen aanbieden.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateerde al in 2013 dat het bedrijf de regels overtrad. De truckers beschikten namelijk niet over een eigen bedrijfsvergunning. Van der Aart meende echter in zijn recht te staan. Hij won ook diverse juridische procedures, maar uiteindelijk oordeelde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dat de omstreden inhuurconstructie onrechtmatig was.

Bijna dertien maanden later, vorig jaar mei, vroeg Van der Aart zelf het faillissement aan. De omzet was bijna gehalveerd. Curator Wouter Cnossen verkocht de transportonderneming vervolgens door aan Schoenmakers Logistics in Boxtel, dat ook een vestiging in Drachten heeft.

Claims

,,Daar werken Van der Aart, zijn vrouw en dochter nog gewoon’’, weet FNV’er Atema. ,,De ellende gaat ook gewoon door. We hebben al verschillende klachten binnen gekregen.’’

Destijds claimden ex-werknemers bedragen van tussen de 40.000 en 60.000 euro. Die claims zijn nooit bij de curator ingediend. ,,Die mensen zijn financieel en psychisch kapot’’, zegt de vakbondsman. ,,Die doen dat niet.’’ Dick van der Aart was niet bereikbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu