Strafzaak Google-smeergeld gaat in september vier dagen duren

De strafzaak tegen voormalig TCN-directeur Rudy Stroink - hij zou steekpenningen aan een Google-directeur hebben betaald - gaat vier dagen duren: 17, 20, 24 en 27 september.

Stroink en zijn vrouw Saskia van B. worden ervan verdacht 1,7 miljoen euro smeergeld betaald te hebben aan Google-directeur Simon Tusha. Daarmee zouden ze gunsten hebben afgedwongen rond het voormalige Google-datacenter in de Eemshaven, dat eigendom was van vastgoedmaatschappij TCN.

Directeur TCN gaat voor vrijspraak op alle aanklachten

Het echtpaar wordt verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Lucas, de avocaat van het echtpaar, gaf maandag tijdens de regiezitting in Zwolle alvast aan dat ze op alle onderdelen voor vrijspraak gaan.

Wat het echtpaar precies heeft afgedwongen met die 1,7 miljoen euro bij Tusha is nog onduidelijk. Er is in die tijd - het gaat om de periode tussen 5 juli 2008 en 26 maart 2010 - wel een nieuw huurcontract door TCN afgesloten met Google. TCN verkeerde in die tijd in zwaar weer en moest veel projecten uit de eigen miljardenportefeuille noodgedwongen verkopen. Het datacenter in de Eemshaven werd met een huurder die langer zou blijven wel meer waard.

TCN had veel vastgoed in Groningen

TCN bezat in en rond Groningen veel gebouwen doordat het ooit SIG (Stichting Industrie- en handelsGebouwen) in Groningen overnam. Het datacenter op de Zernike Park maakte ook onderdeel uit van de portefeuillen. TCN ging in 2012 failliet.

De laatste getuigenverhoren voor de strafzaak worden de komende maanden afgewikkeld. Tussen hen bevindt zich nu ook de curator van TCN, die twijfelt aan de jaarcijfers van TCN over 2010. Hij vermoedt dat KPMG bij het opstellen van de jaarrekening steken heeft laten vallen.

Vrees voor afspraken met Justitie in VS

Advocaat Lucas maakte zich nog wel zorgen over afspraken die Tusha in de VS zou hebben gemaakt. De voormalig Google-directeur stond in de VS al voor de rechtbank en hem zou strafvermindering zijn beloofd bij medewerking. ,,Dan zeg je precies wat Justitie wil horen’’, zei Lucas. Daar zouden zijn cliënten de dupe van kunnen worden. Het bevreemdt hem ook dat Tusha in de VS wordt vervolgd en niet in Nederland, terwijl Stroink en echtgenote hier worden gedagvaard en niet in de VS. Die vrees van afspraken werd weggenomen door de officier van justitie: er zijn geen afspraken.

Nieuws

menu