Nederland kan bij de elektriciteitsproductie zijn eigen broek nog ophouden, maar na 2025 wordt dat lastiger. 'Steeds meer afhankelijk van de landen om ons heen'

Doordat Nederland de komende jaren minder kan terugvallen op gas- en kolencentrales, wordt het lastiger om aan de leveringszekerheid van elektriciteit te voldoen. Dat zegt Tennet, beheerder van het landelijk hoogspanningsnet.

De nieuwe 380 kV hoogspanning stroomsnelweg van Tennet tussen Aduard en Vierverlaten. Het is een onderdeel van het tracé Eemshaven - Vierverlaten dat nu in aanbouw is.

De nieuwe 380 kV hoogspanning stroomsnelweg van Tennet tussen Aduard en Vierverlaten. Het is een onderdeel van het tracé Eemshaven - Vierverlaten dat nu in aanbouw is. Foto: DvhN

Toch hoeven we ons tot 2025 niet al te veel zorgen te maken en is er genoeg productiecapaciteit om aan de landelijke elektriciteitsvraag te voldoen, verzekert Tennet. Maar na dat jaar nemen de onzekerheden toe en neemt de leveringszekerheid af. Nederland wordt afhankelijker van het importeren van energie uit het buitenland. Ook wordt de weersinvloed steeds groter. Er moet voldoende wind en zon zijn om groene energie op te wekken.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu