Suiker Unie maakt plaats voor Cosun Beet Company

Medewerkers hijsen voor het eerst de vlag met de nieuwe naam.

Met een nieuwe naam wil Cosun Beet Company (tot donderdag Suiker Unie) vorm geven aan de (internationale) ambities van het bedrijf.

De kenmerkende geur van de suikerfabriek is de laatste jaren al zo goed als verdwenen uit Groningen. Sinds donderdag is ook in naam geen sprake meer van suiker.

Ontwikkelingen in maatschappij

Op de locatie Vierverlaten onthulden directeur agrarische zaken Gert Sikken en plantmanager Otto van der Gronden donderdag de nieuwe naam van Suiker Unie: Cosun Beet Company.

Passend bij moederbedrijf Cosun, maar vooral bedacht om de ontwikkelingen in het bedrijf en de maatschappij meer een plek te geven, zegt Sikken.

Zeg maar eens suiker in Spanje

Zo’n ontwikkeling is bijvoorbeeld dat Suiker Unie op steeds meer plekken in het buitenland zaken doet. En dan is ‘suiker’ nog wel eens een tongbrekers. ,,Zeg maar eens suiker in Spanje’’, zegt Van der Gronden, ,,dat bekt niet.’’

De Cosun Beet Company is op dit moment de meest efficiënte suikerproducent van Europa. Het bedrijf wil het daar niet bij laten. ,,We willen de groenste, innovatiefste en meest succesvolle bietenverwerker van de wereld zijn’’, zegt Sikken.

Het bedrijf sprak die ambitie eerder dit jaar uit om in spelen op ontwikkelingen in de maatschappij en de veranderende behoefte van de consument. Groen en duurzaam zijn termen die ook voor de suikerbietenverwerker steeds belangrijker worden. Sinds het begin van de suikerfabriek heeft Suiker Unie geprobeerd waarde toe te voegen aan de biet.

Biet is meer dan suiker

,,We verwerken de biet al lang niet meer alleen tot suiker’’, zegt Van der Gronden. De biet wordt volledig benut. Behalve suiker draagt de bietenverwerker bij aan oplossingen op het gebied van diervoeding, eiwitten, biobased producten en groene energie. In Vierverlaten wordt bijvoorbeeld jaarlijks 16 miljoen kubieke meter groen gas uit de bieten gewonnen.

Het zijn de zogeheten Bright Beet Solutions. Suiker Unie is veel meer dan suiker en dus dekte de titel de lading niet meer. Cosun Beet Company doet dat wel. Zo is de gedachte.

En daarmee komt na ruim een halve eeuw een einde aan Suiker Unie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Duurzaamheid
Duurzame energie
menu