'Groen' plastic kom straks van akkers: Suikerbiet voedt chemieclusters Delfzijl en Emmen

Rijzebol, Fetter en Brink (vlnr) in een suikerbietenveld tussen Taarlo en Oudemolen. Eigen foto

Suiker biedt grote mogelijkheden voor verdere vergroening van de chemie in Noord-Nederland. De bietencampagne van Cosun Beet Company in Hoogkerk start vandaag en werd maandagmiddag ingeluid met een Suikeragenda. Een visie op suiker in de chemie tot 2050.

Alle voorwaarden voor suiker als biogrondstof voor de chemie in het Noorden zijn aanwezig. In Drenthe en Groningen wordt de suikerbiet op grote schaal geteeld. De suikerfabriek in Hoogkerk verwerkt de bieten. Er is volop chemie in de clusters (Emmen en Delfzijl) van Chemport Europe.

Suiker in plaats van olie

Met bedrijven als Nouryon, Avantium maakte Cosun een suikeragenda. Daarin staan de mogelijkheden, kansen en stappen waarmee de productie van chemicaliën op basis van fossiele grondstof als olie vervangen kan worden door productie op basis van biogrondstof.

De agenda werd maandag aangeboden aan gedeputeerden IJzebrand Rijzebol (Groningen) en Henk Brink (Drenthe).

Biet levert al jaren groen gas

Cosun is al een aantal jaren bezig om alles uit de suikerbiet te halen. Bieten worden onder andere gebruikt voor veevoer, coatings, verzorgingsproducten en zelfs groen gas. ,,Maar we willen blijven ontwikkelen en daar heb je samenwerking bij nodig’’, zegt Bram Fetter van Cosun. ,,Met andere bedrijven, met kennisinstellingen als de RUG. Om zo nog slimmer met de biet om te gaan.’’

Geen gekke gedachte want sinds het Europese suikerquotum in 2017 is opgeheven, zijn de prijzen voor suiker gekelderd. Anderzijds staat de chemie voor de opgave de uitstoot van CO2 fors naar beneden te brengen door te vergroenen.

In de Suikeragenda wordt daarbij vooruit gekeken naar 2050. In dat jaar zou 1,75 Mton van de chemicaliën geproduceerd kunnen worden op basis van suikers, zo word gesteld.

Honderden extra banen

Fetter kijkt meer naar de nabije toekomst. ,,In de fase tot 2025 moet je vooral investeren in opschalen van de productie. Binnen Chemport Europe kan dan de productie van 310 kiloton chemicaliën op basis van fossiele grondstoffen vervangen zijn door chemicaliën op basis van suikers.’’ Het zou alles bij elkaar investeringen vergen die oplopen tot een half miljard en leiden tot honderden extra banen.

Daarvoor zijn uitdagingen aan te gaan en hobbels te nemen. Al was het maar het vinden van geschikt personeel of het strikken van bedrijven die zich in het Noorden willen vestigen.

Maar er is wel lef nodig

Lef is er wel nodig, zegt Fetter. ,,Maar ook ambitie, samenwerking en investeringen.’’ En daar komt de overheid om de hoek kijken.

Gedeputeerden Brink en Rijzebol lieten in elk geval zien dat ze dat geen vieze woorden vinden. ,,Als ik zo’n agenda lees, word ik altijd ongeduldig’’, zei Brink. Dan wil ik dingen doen, zaken laten zien. We hebben in onze provincies een groot areaal suikerbieten. Laten we aan de slag gaan.’’

Brinks collega Rijzebol is al niet minder voortvarend. ,,Al jaren vertegenwoordig ik de landbouw. En al jaren hoop ik dat agrariërs grondstoffen produceren voor de chemische sector. We zitten nu in een situatie dat dat kan.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu