Suikerbietencampagne van start: telers in Drenthe en Groningen hebben last van bodemschimmel

Suikerbietentelers in Drenthe en Groningen hebben te kampen met de schimmel aphanomyces. Volgens een woordvoerder van Cosun Beet Company leidt dat op sommige percelen tot reductie van de opbrengst.

Suikerbieten in Borgsweer wachten op transport naar de fabriek in Vierverlaten.

Suikerbieten in Borgsweer wachten op transport naar de fabriek in Vierverlaten. Foto: Corne Sparidaens

Maandag start de suikerbietencampagne in de suikerfabrieken in Dinteloord en Vierverlaten. De fabriek in Groningen draaide afgelopen campagne een recordjaar.

Meerdere meldingen van schade

Het natte voorjaar en de mindere zomer hebben hoe dan ook sporen achtergelaten, bevestigt de zegsman van Cosun. ,,Over het algemeen zien we dat percelen er mooi bij staan, ook al zijn de weersomstandigheden niet optimaal geweest. Door monitoring en gerichte aandacht is minder schade aan bladeren. Wel zien we in Drenthe en Groningen schade door aphanomyces.’’

Volgens het magazine Akkerwijzer zijn er vanuit Marwijksoord en het oosten van Groningen de laatste weken meerdere meldingen gekomen van schade aan de bieten als gevolg van aphanomyces. De bodemschimmel gedijt goed op vochtige grond met een lage zuurgraad.

Groen gas uit bieten

De bieten voor de fabriek in Vierverlaten zijn afkomstig van ruim 3000 bedrijven in het noordoosten van Nederland. Naast de productie van suiker worden van de bieten tal van andere producten voor onder meer de voedingsindustrie. Ook wordt de biet gebruikt voor de productie van groen gas.

Om verder te vergroenen zegt Cosun ook stappen te willen zetten in het transport van de bieten naar de fabriek. In de komende campagne gaat 270.000 ton bieten per schip naar de fabriek in Dinteloord. Volgens het bedrijf levert dat een CO2-reductie op van 20 procent.

Transport over het water

In Vierverlaten wil Cosun onderzoeken of transport per schip een mogelijkheid is. In de toekomst zou Cosun dan tot een miljoen ton aan bieten over het water naar de fabrieken willen brengen. Ook wordt bekeken of vrachtwagens op waterstof ingezet kunnen worden voor het bietentransport.

Met de noordelijke chemiesector tekende Cosun vorig jaar voor een groene agenda. Suiker zou een belangrijke grondstof voor de groene chemie kunnen zijn. De zegsman van het bedrijf zegt dat binnen enkele jaren duidelijk moet zijn of het voor Cosun zinvol is hierin te investeren.

De bietencampagne wordt medio januari afgesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu