Supermarkten na persconferentie: verbazend dat Rutte ons noemt

Foto: Shutterstock

De opmerking van premier Mark Rutte dat supermarkten meer moeten doen om coronaregels te kunnen naleven, zorgt voor verbazing binnen de sector.

Eerder sloeg het kabinet juist een positieve toon aan over de stappen die de branche heeft gezet, stelt directeur Marc Jansen van supermarktenkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)

,,Het verbaast ons dat we genoemd zijn. Het is ook verwarrend, want wij zijn continu en speciaal in gesprek met het kabinet”, reageert Jansen. Hij zegt dat de supermarktbranche afgelopen vrijdag van het kabinet juist complimenten kreeg voor de doorgevoerde maatregelen. Dat gebeurde in een videovergadering met de minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Economische Zaken, aldus Jansen.,,En dat herkenden we wel, want we hebben de touwtjes vanaf augustus weer strakker aangehaald.”

Rutte: er moet meer gebeuren

Rutte zei dinsdag op de persconferentie dat er in de detailhandel ”echt nog meer gebeuren” moet om coronaregels te handhaven. Daarbij vond hij het belangrijk dat supermarkten meer gaan doen.

,,Maar ik kan heel eerlijk niet bedenken wat supermarkten aan extra maatregelen moeten doen”, reageert Jansen. ,,We hebben extra mensen aan de deur, overal lopen medewerkers met hesjes die wijzen op de 1,5 meter afstand en met mandjes en winkelwagens wordt het maximaal aantal klanten gecontroleerd.”

Grotere winkelketens nemen voortouw

In het overleg tussen de detailhandel en het kabinet over het naleven van coronaregels in winkels, is onlangs afgesproken dat grotere winkelketens het voortouw nemen bij de handhaving van coronaregels.

Volgens Jansen komt dat erop neer dat grotere supermarkten in een winkelgebied bij lokale slager of boetiek''  poolshoogte nemen of zij het redden met de voorschriften. ,,Binnen onze winkels kan ik niet bedenken wat we extra kunnen doen. Daarbuiten moeten we vaker het hoofd om de hoek steken bij collega-winkeliers.”

Nieuws

Meest gelezen

menu