Dertig meter hoog en vijftien meter breed: De grootste sticker van Groningen hangt aan het Gasunie-gebouw (en de eer is aan windsurfer Kiran Badloe) | video

Een 30 meter hoge en bijna 15 meter brede afbeelding van windsurfer Kiran Badloe siert de komende weken de gevel van het Gasunie-kantoor in Groningen.

‘Samen maken we Nederland waterstofland’, luidt de begeleidende tekst.

Zo maken ook de inwoners en bezoekers van Groningen kennis met MissieH2, de campagne van zeven grote Nederlandse bedrijven en sportkoepel NOC*NSF die waterstof als schone, duurzame energiedrager meer bekendheid moet geven. Badloe is een van de zes olympische ambassadeurs van MissieH2.

Gasunie, Groningen Seaports, cv-ketelfabrikant Remeha, Port of Amsterdam, Shell, randstedelijk netbeheerder Stedin en (later) Toyota Nederland besloten in 2018 om de Olympische Spelen in Tokyo aan te grijpen om waterstof in Nederland te promoten. Onlogisch was dat niet, omdat de groene energiedrager ook het thema van de Spelen zou zijn.

Zonder publiek

Nadat de Olympische Spelen vorig jaar vanwege de coronacrisis werden uitgesteld, vindt het evenement dit jaar nog altijd vanwege de virusdreiging zonder publiek plaats.

Dat is jammer voor de Spelen, maar voor MissieH2 maakt het niet zo veel uit, zegt woordvoerder Henk Jacobs van de campagne. ,,Het was ons er niet zozeer om te doen om Nederland in Japan bekend te maken als waterstofland. Het ging ons er vooral om dat in eigen land te doen.”

TeamNL Olympic Fesitval

Daarom zijn de bedrijven achter MissieH2 blij dat B en W van Den Haag deze week besloten dat het TeamNL Olympic Festival in Den Haag mag doorgaan. Dat vindt van 23 juli tot en met 8 augustus plaats op het sportstrand van Scheveningen. Daar staan de verrichtingen van TeamNL voortdurend centraal. MissieH2 zal er met allerlei activiteiten zijn vertegenwoordigd.

Jacobs: ,,Op het festival worden alle Nederlandse sporters gehuldigd. Zij moeten als ze klaar zijn binnen 48 uur terug naar Nederland. Ze komen dan direct vanaf het vliegveld naar het Olympic Festival. En onze ambassadeurs zullen dan het verhaal van MissieH2 vertellen.”

Ambassadeurs

MissieH2 heeft naast Badloe nog vijf Tokyo-gangers die in het bijzonder de boodschap van de campagne zullen overbrengen. De ambassadeurs beoefenen allemaal een sport in of op het water. Daardoor is de associatie met groene waterstof, geproduceerd uit water, snel gemaakt.

Behalve de windsurfer zijn paralympisch zwemster Liesette Bruinsma, zeilster Marit Bouwmeester, lange-afstandzwemmer Ferry Weertman en de roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis de vertolkers van de boodschap van MissieH2.

Beijing en Parijs

Of de campagne na de Olympische Spelen in Tokyo wordt voortgezet is nog niet duidelijk. Jacobs: ,,De Winterspelen in Beijing staan ook in het teken van waterstof. En bij de volgende Zomerspelen in Parijs staat de energietransitie centraal vanwege het Klimaatakkoord dat daar in 2015 werd gesloten. Dus het zou niet onlogisch zijn om door te gaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Video
menu