Gasunie test techniek voor opslag van groene waterstof bij Zuidwending. Over vijf jaar de eerste zoutcaverne gevuld met de duurzame brandstof

Gasunie gaat vanaf 23 augustus de installatie testen die nodig is voor de opslag van waterstof in de zoutcavernes bij Zuidwending.

Archieffoto van de aardgasopslag EneryStock in Zuidwending.

Archieffoto van de aardgasopslag EneryStock in Zuidwending.

Het onderzoek moet uitwijzen of de materialen en techniek van de benodigde installatie op hun taak zijn berekend. ,,Op papier is alles bekeken en berekend. Nu gaan we in de praktijk bekijken of het allemaal klopt”, aldus een woordvoerder van de Gasunie. Ook eventuele milieueffecten en risico’s worden in kaart gebracht.

Eerste caverne in 2026 met waterstof gevuld

Op de Gasunielocatie in Zuidwending zijn twee dochterondernemingen gevestigd: de experimentele waterstoffabriek HyStock (proeffabriek groene waterstof) en EnergyStock dat aardgas opslaat in zes zoutholtes. Het is de bedoeling dat in 2026 voor het eerst zo’n caverne wordt gevuld met groene waterstof. Het is de bedoeling dat daar uiteindelijk vier holtes voor beschikbaar zijn.

Om de techniek en het materiaal te beproeven maakt het concern gebruik van een boorgat, met slechts een piepkleine caverne. Die zou ooit verder worden uitgeloogd voor gebruik door het toenmalige energiebedrijf Nuon (tegenwoordig Vattenfall), maar het concern zag uiteindelijk af van de exploitatie.

Boorgat en mini-caverne

Het relatief kleine volume van het boorgat en de mini-caverne van ruim 100 vierkante meter maakt de locatie geschikt voor de proef omdat daar weinig waterstof voor nodig is. Het testen gaat in twee stappen. Bij de eerste fase wordt gedurende vier weken bekeken of de mantelbuis in het boorgat de druk aan kan. Vanaf november wordt de rest van de installatie beproefd. Mogelijk is Gasunie daarna klaar om een caverne klaar voor opslag gereed te maken.

Backbone

De opslag bij Zuidwending wordt een belangrijk onderdeel van de zogeheten waterstofbackbone van Gasunie. Dat is het netwerk van overwegend bestaande aardgasleidingen dat de groene waterstof naar de industrieclusters in Nederland transporteert. De eerste delen daarvan moeten in 2025 gereed zijn.

De opslag is een belangrijk element in het netwerk omdat groene waterstof vooral wordt geproduceerd met elektriciteit van windmolens op zee. Door wisselende weersomstandigheden kent de productie pieken en dalen. Daarom is het belang dat de waterstof kan worden opgeslagen als er te veel stroom wordt geproduceerd, en de voorraad kan worden aangesproken als er weinig wind is. Omdat uit waterstof ook weer elektriciteit kan worden gemaakt, werken de waterstofopslagen ook als een soort batterij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu