Tik op de neus aandeelhouders Groningen Airport Eelde. Dat BBB aan de macht komt is voorlopig redding voor de luchthaven | analyse

Vakantievlucht van Transavia vanaf Groningen Airport Eelde.

Vakantievlucht van Transavia vanaf Groningen Airport Eelde. Foto: Jan Willem van Vliet

De kritiek van de Noordelijke Rekenkamer op Groningen Airport Eelde (GAE) is niet misselijk. Gelukkig voor de regionale luchthaven is er de BoerBurgerBeweging.

De discussie over het voortbestaan van Groningen Airport Eelde (GAE) lijkt niet te verstommen. De aandeelhouders van de regionale luchthaven, waaronder de provincies Groningen en Drenthe, draaiden zichzelf in 2016 met te rooskleurige toekomstverwachtingen een rad voor ogen. Een fout die ze bij de beoordeling van nieuwe plannen voor GAE opnieuw dreigen te maken.

Dat is de stellige overtuiging van de Noordelijke Rekenkamer. In een rapport fileert de rekenkamer het besluit om destijds in tien jaar 46 miljoen euro in GAE te steken. Het enige positieve scenario was gebaseerd op te optimistische verwachtingen over passagiersaantallen en inkomsten. Provinciale Staten en de gemeenteraden konden moeilijk ‘nee’ zeggen tegen dat scenario en het verzoek om in de luchthaven te investeren, aldus de rekenkamer.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's