Tiny houses: wen er maar aan, want er komen er steeds meer. Wat zijn de voor- en nadelen van een tiny house?

De vraag naar een tiny houses van maximaal 50 vierkante meter stijgt, ook in Noord-Nederland. Wat is een tiny house en wie wonen er in, wat zijn de voor- en nadelen om met minder spullen, duurzamer en kleiner te wonen?

De vraag naar tiny houses – maximaal 50 vierkante meter – stijgt ook in het Noorden.

De vraag naar tiny houses – maximaal 50 vierkante meter – stijgt ook in het Noorden. Foto: Mariska de Groot

Hij woont al vier jaar in zijn comfortabele tiny house in Hurdegaryp en het bevalt Gerard Dijkstra nog steeds heel goed. Ook Renske Holwerda wil graag kleiner gaan wonen en is initiatiefneemster van een plan voor ecologische tiny houses in Gorredijk.

De kleine huisjes zijn rond 2015 overgewaaid naar Nederland vanuit Amerika en Japan. In beide landen vormden hevige orkanen en tsunami’s de aanleiding om snel en goedkoop huisvesting te bieden aan de bevolking. Tiny houses zijn er in alle soorten en maten, zo blijkt als je het internet afspeurt. Vaak bestaat het beeld van een klein huisjes op wielen, maar verdwijnt al snel als je de foto’s van tiny houses ziet.

Sommige kleine huisjes zijn van alle gemakken voorzien en andere zijn compleet ‘off grid’, wat betekent dat je niet bent aangesloten op stroom, gas, water en riolering. Zonnepanelen, regenwater, composttoiletten bieden een goed alternatief en laat bovendien een minder grote ecologische voetafdruk achter, vindt deze laatste groep. Minimaliseren en duurzaamheid zijn woorden die vaak in combinatie met tiny houses worden genoemd.

De inwoners variëren van starters, ouderen, gezinnen en alleenstaanden. De tiny houses kunnen met een bouwpakket zelf worden gebouwd, kunnen kant-en-klaar worden geplaatst of worden opgebouwd door een aannemer. Sommige zijn verplaatsbaar, anderen staan permanent. Bij permanente bouw op een fundering kan er een hypotheek worden aangevraagd, bij verplaatsbaarheid moet zelf voor financiering worden gezorgd.

De prijzen variëren enorm van bouwpakketten van 30.000 euro tot kleine woningen vanaf 125.000 euro, waarbij vaak het vervoer en de kavel nog niet is meegerekend. De tiny houses zijn maximaal 50 vierkante meter, alles boven die afmeting wordt small houses genoemd.

Niet 30 jaar werken voor een hypotheek

Gerard Dijkstra in Hurdegaryp is ervaringsdeskundige als het gaat om wonen in een tiny house. Hij was ook mede-oprichter van het bedrijf Mill Home dat zich heeft gespecialiseerd in het bouwen van kleine huisjes. Hij ziet de tiny houses als een manier om starters aan een goedkoop huisje te helpen.

Vier jaar geleden verruilde hij zijn veel te dure appartementje in de Randstad voor een tiny house in Friesland. ,,Mijn vriend, die bouwkundige is, heeft een ontwerp gemaakt voor een tiny house. En zo zijn we eigenlijk semi-serieus begonnen met het bedrijf”, zegt Gerard die zich ondertussen heeft hij laten omscholen tot verpleegkundige.

De pluspunten van tiny houses zijn volgens Dijkstra dat ze betaalbaar zijn (,,je werkt geen dertig jaar voor een dure hypotheek’’), duurzamer (,,mijn tiny house is van hout en voorzien van zonnepanelen’’) en het neemt minder ruimte in (de kleine woning is 30 vierkante meter op een kavel/tuin van 120 vierkantere meter). ,,Ik heb hier alles wat ik nodig heb. Het is slim ingedeeld. Ik heb geen rommel in huis en gooi alles weg wat ik niet meer gebruik.”

Gerards plannen voor vijf stuks in Hurdegaryp was daarmee het eerste initiatief in Friesland voor permanente tiny houses. ,,Binnen de bestaande regelgeving is er wel snel kans om te bouwen“, aldus Dijkstra. Zelf heeft hij weinig negatieve geluiden gehoord over tiny houses. ,,De meeste mensen noemen ze schatting, leuk of poppig. Het tegenargument wat ik wel hoor is dat ze tè klein zijn en geen doorgroeimogelijkheden bieden in een land waar grond schaars is. Ik zelf zou hier ook niet blijven wonen als ik een relatie zou krijgen.”

 

Zo’n klein ding op een aanhangwagen

Mohammed Nadi van Kleinewoningen in Heerenveen zag de vraag naar tiny houses groeien en begon vier jaar geleden met de prefab van tiny houses. Het imago van de tiny house als zo’n ‘klein ding op een aanhangwagen’ heeft Nadi doen beslissen om zijn bedrijf Kleinewoningen te noemen en niet tiny houses. De kleine woningen worden seriematig gebouwd in een loods. Nadi denkt dat de huisjes prima geschikt, snel te bouwen en betaalbaar zijn voor starters, ouderen en alleenstaanden.

,,Je ziet dat er vraag is, maar er wordt nog te weinig mee gedaan door gemeenten. Ze lijken nog te voorzichtig. Ook hangt er rond tiny houses een zweem van idealisme”, zegt Nadi. ,,Met de bouw van kleine woningen kun je zorgen voor snelle huisvesting, maar ook doorstroming. “

Op dit moment bouwt het bedrijf 30 kleine woningen in Almere voor ‘economische daklozen’. ,,Dit zijn mensen die de hoge huren in de vrije sector niet kunnen betalen en door de wachtlijst in de sociale huurwoningsector geen plek kunnen vinden om te wonen. Ze leven soms bij vrienden, familie, in vakantieparken of illegaal.“

Kleine huisjes krijgen steeds meer voet aan de grond

In het Noorden zijn de afgelopen jaren al enkele projecten gerealiseerd. In Friesland, Drenthe en Groningen staan in totaal zo’n tachtig tiny houses en er liggen verschillende bouwplannen klaar. Hoewel in het Noorden de initiatieven vaak klein en op tijdelijke basis zijn, zijn er steeds meer gemeenten die een motie aannemen waarin de komst van tiny houses wordt toegejuicht. Het idee van kleine huisjes lijkt langzamerhand steeds meer voet te krijgen binnen het overheidsbeleid.

Ook in de gemeente Opsterland wordt er met twee initiatiefneemsters, onder wie Renske Holwerda, gewerkt aan een plan van negen tiny houses in Gorredijk. In Bakkeveen biedt de gemeente ruimte aan vier permanente small houses (tussen 50 en 80 vierkante meter).

 

Holwerda woont op het moment nog in de provincie Groningen, maar wil graag terug naar haar roots in Friesland. Het idee van tiny houses spreekt haar vooral aan vanwege de geringe ecologische voetafdruk die het nalaat in de omgeving. In samenwerking met de gemeente Opsterland hoopt ze dat de tiny houses – iedere inwoner mag zijn eigen ontwerp bouwen – in 2023 klaar kunnen zijn.

,,Je kunt een tiny house duurzaam bouwen en in meer of mindere mate gebruik maken van water, stroom en riolering. Verder spreekt ons het community aspect heel erg aan. We willen niet een woongroep, maar wel dat er op bepaalde gebieden wordt samengewerkt. We zouden voorzieningen kunnen delen en taken onderling verdelen. En we willen graag een inspiratie zijn voor de omgeving. Via open dagen kunnen we ook aan educatie doen over de verschillende vormen en voordelen van tiny houses, maar ook met name over het bewust ecologisch wonen en leven.”

Het project in Gorredijk is een pilot, aldus wethouder Anko Postma van de gemeente Opsterland. Er is gekozen voor de bouw aan de groene rand van Gorredijk naast een tuindersvereniging. ,,De negen tiny houses passen op deze plek in Gorredijk. Het is goed dat we in beweging komen met plannen rondom tiny houses. Het plan biedt ook kansen op mooie samenwerkingen.”

Het project krijgt een tijdelijk karakter van tien jaar en na vijf jaar vindt er een evaluatie plaats of het project omgezet kan worden naar een permanent karakter. ,,We gaan dan kijken hoe het de mensen bevalt en of er behoefte is aan meer tiny houses. We willen van het project leren. ”

tinyhousenederland.nl

www.tinyfindy.com

www.marjoleininhetklein.com/tiny-house-drenthe

w ww.marjoleininhetklein.com/tiny-house-groningen

www.marjoleininhetklein.com/tiny-house-friesland

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu