Transportbedrijf Kuma uit Nieuw-Amsterdam failliet: 83 werknemers op straat

Vrachtwagens Foto: ANP

Transportbedrijf Kuma uit Nieuw-Amsterdam is deze week door de rechtbank failliet verklaard. De directie vroeg dit zelf aan.

Het bedrijf kampt met een schuld van 2,3 miljoen euro. In totaal komen 83 medewerkers op straat te staan.

De transporteur vervoerde onder meer bloemen en verswaren, met meestal Scandinavië als eindbestemming. De onderneming bestond in totaal uit drie onderdelen: Kuma Transport, Kuma Expeditie en Kuma Logistics. Het laatste onderdeel werd in november 2018 al failliet verklaard.

Moordende concurrentie

Volgens curator Sybrand Rissik van advocatenkantoor Strix in Roden probeerde de vervoerder vervolgens in een kleinere setting door te gaan. Aanvankelijk met succes: ,,Het personeelsbestand groeide in 2019 door tot 83 man omdat er steeds meer werk kwam.” De moordende concurrentie, vooral uit Oost-Europa, en de toenemende regelgeving deed Kuma toch de das om, aldus Rissik. ,,Zo heeft de directie het in ieder geval opgegeven.”

De grootste schuldeisers zijn de Belastingdienst, de bank en leasebedrijven, aldus Rissik. De curator gaat de komende tijd alle activa in beeld brengen en deze te gelde maken. Veel zal dat volgens hem niet opleveren. Zaken die het meeste kunnen opleveren zijn niet in het bezit van het bedrijf. ,,Het gebouw is een huurpand en de voertuigen zijn grotendeels geleased.” De kans op een overname acht hij uiterst klein. ,,Er is voldoende aanbod, de klanten van Kuma kunnen gemakkelijk elders terecht.”

Rissik gaat nog onderzoek doen naar de gang van zaken die hebben geleid tot het faillissement. ,,Verder zijn er nog de werknemers. Dat moet eerst netjes afgewikkeld worden.”

Nieuws

menu