Uitgestorven winkelstraten vanwege corona en nieuwe gedeeltelijke lockdown: de helft minder winkelpubliek

De Oudestraat in het Asser centrum. Foto: Archief/Marcel Jurian de Jong

De coronamaatregelen hebben een behoorlijke invloed op het winkelende publiek. Op donderdag, de eerste dag van de nieuwe gedeeltelijke lockdown, kwam nog niet eens de helft van de mensen winkelen vergeleken met een jaar eerder. Dat berekende een retailadviesbureau uit Amsterdam.

Volgens het bureau is het normaal gesproken op de donderdag gemiddeld 13% drukker dan op de woensdag in de Nederlandse winkelstraten. Afgelopen donderdag was het echter 7% rustiger dan op de woensdag. Vergeleken met een jaar eerder (voor corona) zijn er zelfs 65% minder bezoekers gemeten in de winkelstraten.

Koopavond

Het adviesbureau wijt dit deels aan het verbod op koopavonden, één van de maatregelen die het kabinet woensdag invoerde. De koopavond zou in veel steden een populair winkelmoment zijn. Wij weten dat dit in Drenthe en Groningen reuze meevalt .

Het winkelgedrag van het winkelend publiek leek de afgelopen maanden wel structureel veranderd. Volgens het adviesbureau: „Shoppers kwamen veel doelgerichter winkelen in de binnenstad, lokaal winkelen werd een stuk populairder en mensen bezochten massaal de woonboulevards, bouwmarkten en tuincentra. Eén van de waarnemingen die sinds het begin van de coronacrisis is te zien, is dat de grote steden een sterkere afname zien in de bezoekersaantallen van de winkelstraten dan de middelgrote en kleine steden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu