FNV boos over uitspraak kort geding. Geen geld bij gedwongen vertrek werknemers Fresenius Emmer-Compascuum

Het sociaal plan van Fresenius Hemocare in Emmer-Compascuum is van toepassing op vijftig medewerkers van de fabriek die op 12 augustus een brief kregen dat hun functie vervalt, met uitzondering van het recht op een vergoeding bij gedwongen vertrek.

Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum wordt omgebouwd tot een fabriek voor zakjes met sondevoeding.

Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum wordt omgebouwd tot een fabriek voor zakjes met sondevoeding.

Die uitzondering geldt in elk geval tot er een uitspraak is gedaan in een bodemprocedure die over dezelfde kwestie loopt.

Hoger beroep

Dat heeft de kantonrechter bepaald in een kort geding dat de FNV had aangespannen tegen het Fresenius. FNV-jurist Wieb Smit noemt de uitzonderingsbepaling vreemd. De vakbond beraadt zich op een hoger beroep.

Het geschil tussen het bedrijf en vakbond vloeit voort uit de ombouw van de fabriek. Die maakt nu systemen voor bloedtransfusies. Het Duitse moederbedrijf Fresenius Kabi verplaatst de productie daarvan de komende vijf jaar naar Haini in de Dominicaanse Republiek. Daarvoor in de plaats komt in Emmer-Compascuum een fabriek die zakjes met sondevoeding maakt.

Nieuwe functie

Van de tweehonderd medewerkers kregen er vijftig een brief dat hun functie komt te vervallen en dat er voor hen in de nieuwe sondevoedingsfabriek geen passend werk is. Zij konden, aldus de brief, wel solliciteren op een nieuwe functie.

Volgens de FNV is de groep medewerkers daarmee boventallig en is op hen het sociaal plan van toepassing dat nog tot 1 oktober 2021 loopt. Dat plan werd opgesteld na een eerdere reorganisatie waarbij banen verloren gingen.

Informatieve brief

Volgens Fresenius ging het slechts om een informatieve brief en zijn de medewerkers hun baan helemaal nog niet kwijt. De komende vier à vijf jaar wordt geprobeerd hen alsnog een plaats te geven in de nieuwe organisatie, zegt het bedrijf.

De kantonrechter oordeelt dat de vijftig wel degelijk boventallig zijn verklaard en het sociaal plan van toepassing is, maar dat ze hun baan nog niet kwijt zijn. Omdat het sociaal plan niet voorziet in die laatste omstandigheid, vindt de rechter, kan de bepaling van de ontslagvergoeding in het plan vooralsnog niet van toepassing zijn op de groep. Die uitzondering geldt tot er een uitspraak is gedaan in de bodemprocedure die over hetzelfde geschil loopt. Dat vonnis wordt in de loop van het nieuwe jaar verwacht.

Smit vindt de uitspraak merkwaardig. ,,Het is mooi dat we op zo veel punten in het gelijk worden gesteld. Het is vreemd dat een sociaal plan van toepassing is op één onderdeel na. Terwijl in het sociaal plan ook nog eens staat dat alle rechten en plichten na de looptijd van toepassing blijven.”

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu