VNO-NCW MKB Noord: 'Tweede noodpakket mooi, wel meer steun nodig voor grotere MKB'

Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW MKB Noord. Foto: JAV Studio's

Voorzitter Sieger Dijkstra van VNO-NCW MKB Noord spreekt van een ‘mooi’ tweede noodpakket van het kabinet om de economie en de werkgelegenheid te steunen.

,,Zeker als je naar het buitenland kijkt, ziet het er over het algemeen goed uit”, zegt hij. ,,Er is wat breder gekeken naar wat nodig is en er zijn ten opzichte van het eerste noodpakket wat reparaties aangebracht.

Om- en bijscholing stimuleren

Hij is vooral positief over de verplichting om werknemers te stimuleren zich om- en bij te scholen, wanneer werkgevers een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. Om werk te behouden, zullen veel werknemers nieuwe vaardigheden en kennis moeten opdoen. Voor het ‘bijspijkeren’ is 50 miljoen euro beschikbaar.

Dijkstra vreest echter dat de tegemoetkoming voor vaste lasten voor het MKB tekort schiet. ,,Het is mooi dat er ook een regeling is voor andere vaste lasten dan het loon, zoals huur. Alleen de tegemoetkoming bedraagt maximaal 20.000 euro. Dat helpT kleine bedrijven, maar de grotere niet”, aldus de werkgeversvoorman. Ook is hij bezorgd over bedrijven die nog niet open kunnen, zoals spotscholen en casino’s. Daarvoor schiet het tweede noodpakket nog tekort, vindt hij.

‘Productie terughalen’

Dijkstra is content dat het kabinet kiest voor investeringen in de economie, zoals minister Wiebes (Economische Zaken) zei. ,,Je lost de problemen nu niet op door te bezuinigen, maar door de economie impulsen te geven. Daarbij moet je wel op de goede dingen inzetten, zoals mobiliteit. Daar gaat de komende twee jaar veel veranderen. Je kunt ook cruciale activiteiten in de productie die naar het buitenland zijn verdwenen proberen terug te halen. Dat levert banen op”, aldus Dijkstra.

‘Ondernemers zelf ook aan zet’

Volgens hem zijn nu ook de ondernemers zelf aan zet. ,,De wereld wordt niet meer zoals die is geweest. Wie ervoor heeft gekozen om te ondernemen, moet kunnen acteren in een veranderende wereld. Nu al zie je bedrijven die dat heel goed doen, maar er zijn er ook behoorlijk wat die nog in beweging moeten komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu