VVD bezorgd over aanvoer en prijs aardgas nu gaswinning in Groningen wordt afgebouwd. 'Met de schaarste die er is kan het komende winter nog pittiger worden

Silvio Erkens Foto: marco de swart

Het Tweede Kamerlid Silvio Erkens (VVD) maakt zich zorgen over de leveringszekerheid van aardgas in Nederland, nu de gaswinning in Groningen wordt afgebouwd.

Hij wil weten wat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) doet om te zorgen dat Nederland over voldoende en betaalbaar importgas beschikt.

‘Groot risico’

Dat blijft uit schriftelijke vragen van de Limburgse politicus aan staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Volgens hem wordt er ‘een groot risico’ genomen als het ministerie van EZK geen actie onderneemt om de beschikbaarheid van voldoende buitenlands aardgas te waarborgen.

Hij wijst daarbij op de huidige schaarste en hoge prijzen in de internationale gashandel, waardoor er momenteel veel minder voorraden gas in de Nederlandse bergingen zijn opgeslagen dan normaal. Die voorraden zijn nodig om ’s winters te kunnen waarborgen dat Nederland kan blijven koken en stoken.

‘Serieus te nemen signaal’

Gasunie deed onlangs in zijn halfjaarverslag een oproep aan marktpartijen hun verantwoordelijkheid te nemen en de leveringszekerheid veilig te stellen. Volgens Erkens is ‘dit een serieus te nemen signaal’ van het gastransportbedrijf. Hij zegt ook geschrokken te zijn van waarschuwingen van ‘meerdere experts’ dat Nederland niet is voorbereid op krapte op de gasmarkt.

Het VVD-Kamerlid: ,,De prijs van gas is historisch hoog nu. Met de schaarste die er is kan het komende winter nog pittiger worden. Het is een unieke situatie. We moeten daarom snel handelen en ook zorgen dat we in de toekomst niet meer in de knel komen zodat iedereen betaalbaar zijn huis kan blijven verwarmen in de winter.”

Erkens vindt dat de overheid moet waken voor de leveringszekerheid als de markt dat niet doet, bijvoorbeeld door langetermijncontracten te stimuleren. Zulke contracten bevorderen niet zekerheid over de aanvoer, maar ook de stabiliteit van de consumentenprijs.

De liberaal .bepleit ook de aanleg van ‘strategische voorraden’ aardgas zoals die ook bestaan voor olie. De VVD’er vreest bovendien voor een te grote afhankelijkheid van importgas uit Rusland. Hij vraagt de bewindsvrouw die zo veel mogelijk te beperken en van meer partijen en landen gas te kopen. ,,Daarnaast kan een sterke inzet op waterstof ons in de toekomst ook minder afhankelijk maken”, meent hij.

Energie-expert

Het is opmerkelijk dat na het besluit (in 2018) de aardgaswinning in 2022 te beëindigen en de aangekondigde opheffing van gashandelsonderneming GasTerra (dat ook gas importeert) de toekomstige leveringszekerheid geen onderwerp van aandacht was in de Haagse politiek, totdat Gasunie er recent in voorzichtige bewoordingen aandacht voor vroeg.

Al in november 2019 sprak energie-expert Coby van der Linde, deeltijdhoogleraar Geopolitiek en Energiemanagement aan de RUG en directeur van het Clingendael Energy Programma, in deze krant haar verbazing daarover uit.

,,In Den Haag wordt gezegd: Dat regelt de markt. Maar die kiest niet per definitie voor het publieke belang”, stelde zij. De hoogleraar wees ook op het minieme aantal langetermijncontracten voor de import van gas, die nodig zijn om pieken in de consumentenprijzen te voorkomen.

Nieuws

menu