Van de biertap naar de zorg: steeds meer handen van de horeca helpen aan het bed

De horeca ligt alweer enkele weken stil, medewerkers zitten thuis. De zorg draait volop door en kan vele handen aan het bed gebruiken. De optelsom lijkt simpel, en het antwoord snel gevonden. De horeca helpt de zorg.

Sigrid Leeuwerke, Matthijs Rozema en Sterre van Woerden (vlnr) ruilden hun baan in de horeca tijdelijk in voor werk in de zorg.

Sigrid Leeuwerke, Matthijs Rozema en Sterre van Woerden (vlnr) ruilden hun baan in de horeca tijdelijk in voor werk in de zorg. Foto: Jan Willem van Vliet

Enkele weken geleden ging de site horecahelptdezorg.nl de lucht in. Een noordelijke platform waar vraag en aanbod in de zorg elkaar kunnen vinden.

De site is een initiatief van de Noord Nederlandse Coöperatie voor de zorg (NNCZ) in Hoogeveen. Bestuurder Roeli Mossel deed een oproep aan thuiszittende horecamensen: ‘Stel je kwaliteiten als gastheer of -vrouw tijdelijk in dienst van de zorg’.

Hoogeveens initiatief landelijk overgenomen

De site werd een succes. Binnen twee weken werden 44 mensen aangesteld, zegt Mossel. De site werd vanwege de drukte in handen gegeven van Zorgplein Noord. Het nam bij NNCZ te veel tijd in beslag. ,,We zijn een zorgorganisatie, geen uitzendorganisatie’’, zegt Mossel. Het Hoogeveense initiatief is inmiddels landelijk overgenomen.

In Groningen zocht uitzendbureau 365Werk aansluiting bij het initiatief. ,,We hebben honderden horecamensen die nu helaas thuiszitten’’, zegt oprichter Wies van ‘t Slot.

Een koppeling met het platform van NNCZ hoefde niet tot stand te komen. 365Werk werd vrij snel in oktober zelfstandig door zorginstanties benaderd, steeds met de vraag of er horecamensen bereid zijn tijdelijk in een verzorgingstehuis aan de slag te gaan.

Verdubbeling binnen een week

Via het uitzendbureau van Van ‘t Slot zijn binnen enkele weken 32 horecamedewerkers begonnen in de zorg. Een aantal dat snel groeit, verwacht ze. De aanvragen om medewerkers komen dagelijks binnen. ,,Ik verwacht dat we over een week een verdubbeling hebben van het aantal mensen dat in de zorg werkt.’’

Het uitzendbureau zet de verzoeken om hulp uit bij de mensen. ,,We kijken daarbij wel naar wie we waar neerzetten’’, zegt van ‘t Slot. Werken in de zorg kan zwaar zijn, vooral mentaal. ,,Niet iedereen is er geschikt voor.’’

De reactie op de zorghoreca zijn positief, zegt Van ‘t Slot. ,,Zowel vanuit de instellingen als van de mensen die er werken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
menu