Veel Drentse ‘starters’ door Scapino-bv’s

Het aantal starters is in het afgelopen jaar in Drenthe en Groningen procentueel het hardst gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Drenthe voert met een toename van het aantal nieuwe bedrijven met 63 procent (tot 543) van februari 2015 tot februari 2016 de landelijke lijst aan. De groei zit voornamelijk in de detailhandel en heeft een administratieve oorzaak, zo leert navraag bij de KvK. Alle nevenvestigingen van de doorgestarte schoenenketen Scapino zijn ondergebracht in aparte bv’s.

Omdat de hoofdvestiging in Assen staat, zijn al die vennootschappen daar geregistreerd. Als die van de lijst van starters worden geschrapt, blijft er van de explosieve groei van het beginnende bedrijven niet veel over, aldus een woordvoerster van de KvK

Dat Groningen met een toename van 29 procent tot 537 starters op plaats twee staat, kunnen de onderzoekers niet verklaren. De nieuwe ondernemers zitten vooral in de sector cultuur en recreatie. Feit is dat het toerisme in Groningen al geruime tijd in de lift zit.

Landelijk nam het aantal startende bedrijven toe met 14 procent tot 18.246. Het gaat overwegend om zzp’ers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu