Waar gingen de meeste woningen van het gas af? In Loppersum, het hart van het aardbevingsgebied

In Loppersum gingen relatief veel huizen van het gas af. Foto: Jan Zeeman

In de voormalige gemeente Loppersum zijn in 2017 en 2018 procentueel gezien de meeste woningen aardgasvrij gemaakt van Nederland. Van de huizen ging 4,6 procent over op een andere warmtevoorziening. Loppersum ligt in het hart van het aardbevingsgebied.

Purmerend kwam tot eenzelfde percentage, maar die gemeente beschikt al sinds de jaren tachtig over een warmtenet dat tegenwoordig zijn warmte overwegend van een biomassacentrale krijgt. De Noord-Hollandse plaats heeft het hoogste percentrage aardgasvrije woningen in ons land: 62,7 procent.

Duiven en Almere

Purmerend wordt gevolgd door twee andere plaatsen met een warmtenet: Duiven (58,8 procent) en Almere (58,7 procent). Van alle aardgasvrije woningen is 90 procent aangesloten op een stadsverwarming. Slechts 10 procent heeft een all-electric verwarmingsinstallatie (warmtepomp of elektrische verwarming).

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Twee andere Groningse (voormalige) gemeenten deden het procentueel gezien ook goed met het aardgasvrij maken van woningen: Appingedam (1,5 procent) en Stadskanaal (1 procent) staan respectievelijk op de nummers vier en zes van die rangschikking.

Eind 2018 was 5,7 procent van de woningen aardgasvrij, tegen 5 procent in 2017. In die periode werd bij 12.000 bestaande woningen de gasaansluiting verwijderd. Daarvan was 69,9 procent een appartement, 14,9 procent een tussenwoning en 6,7 procent een vrijstaande woning.

60 procent nog op cv

Van de nieuwe woningen werd nog altijd bij 60 procent voorzien van een centrale verwarming (cv), gekoppeld aan een individuele ketel of aan blokverwarming. Van de overige nieuwbouw werd 20 procent aangesloten op een warmtenet en eenzelfde percentage wordt all-electric verwarmd. In 25 procent van de all-electric woningen is gas nog wel een hulpbron voor het koken en/of stoken, dat laatste vooral bij erg lage temperaturen.

Eind 2018 werd in 89,5 procent van de woningen nog gebruik gemaakt van een cv, iets minder dan in 2017 (90,4 procent). In absolute cijfers kwamen er meer woningen met een cv, doordat er nog altijd veel huizen met een cv-ketel werden gebouwd.

Nieuws

Meest gelezen

menu