Verruimde PFAS-norm biedt bouw verlichting, maar niet heel veel

PFAS bezorgt bouwbedrijven nog altijd veel problemen. Foto: ANP

De verlichting van de PFAS-norm heeft bouwbedrijven mondjesmaat geholpen. Verplaatsen van grond is voor veel bedrijven in de bouwsector nog altijd een groot probleem.

Dat blijkt uit een onderzoek onder leden van Bouwend Nederland.

Vooral de hogere kosten voor het verplaatsen van grond zijn een probleem. Het zijn kosten die een bedrijf niet altijd kan doorberekenen naar de opdrachtgever.

Een ander probleem is dat het aantal infraprojecten terugloopt.

Verruimde norm

PFAS een verzamelnaam voor zo’n 6000 verbindingen die worden gebruikt in onder meer teflon, waterafstotende kleding en blusschuim. In december werd de norm voor PFAS verruimd. Waar een kilo grond aanvankelijk niet meer dan 0,1 microgram PFAS mocht bevatten, ging het naar 0,8 microgram.

Volgens de enquête van Bouwend Nederland had voor 1 december 38 procent van de 377 deelnemende bedrijven last van PFAS.

Uit de vragenronde blijkt nu dat de helft van de bedrijven zegt dat de verruiming van de norm enige verlichting geeft. Maar bijna 30 procent heeft nog onverminderd last van de beschermende maatregelen vanwege PFAS.

Discussies

Bij Bouwend Nederland zijn 44 projecten gemeld die nog altijd stilliggen. Veel bouwers zijn met opdrachtgevers verwikkeld in discussies over extra kosten. Ook kunnen ze grond niet afvoeren.

Volgens Bouwend Nederland staan bedrijven nog niet op omvallen, maar zorgt in veel gevallen de stikstofproblematiek nog eens voor extra problemen.

Nieuws

Meest gelezen

menu