Verwarm je kamer, niet je huis | column duurzaamheid

Rutger Middendorp. Foto: Jaspar Moulijn

Kunnen we een minuutje stilte houden voor iedereen die een variabele gasprijs heeft of net zijn contract moest vernieuwen? De boel is serieus duurder aan het worden. Helaas niet omdat de overheid ingezien heeft dat het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk beperkt moet worden, maar door een tekort aan gas.

In het boek Paris Proof Plan van Lars Boelen en Felix van Gemen dat ik een paar weken geleden aanraadde staat al een groot aantal tips in om je huis aan te pakken, maar er is ook nog een gadget dat je een serieuze besparing op kan leveren.

In Nederland hebben de meeste mensen een cv-ketel. Stadsverwarming is bij ons een zeldzaamheid. Een cv-ketel gaat aan als de thermostaat zegt dat er behoefte is aan warm water in het systeem. In de meeste huizen hangt die thermostaat in de woonkamer. Als die bijvoorbeeld ingesteld is op 19 graden en de temperatuur zakt naar 18 graden, dan zegt de thermostaat tegen de ketel: ‘doe mij warm water’. Super geregeld zou je denken. Maar wat als je een studeerkamer hebt waar het te koud is?

Dan draai je de thermostaatkraan toch gewoon open, dan wordt het wel weer warm. Toch? Nee, want als de woonkamer warm genoeg is, is er geen warmtevraag, gaat de ketel niet aan en wordt het in de studeerkamer dus ook niet warmer. Het is alsof je alle verlichting schakelt met de hoofdschakelaar uit je meterkast. Lomp en onhandig.

Nu zijn er al jaren allerhande slimme thermostaten op de markt, maar de een is slimmer dan de ander. Toon van Eneco en de Nest thermostaten kunnen bijvoorbeeld op basis van je afwezigheid de verwarming automatisch lager zetten, maar ze werken nog steeds als één grote knop voor je hele huis. Wat je wilt is een systeem dat elke kamer de mogelijkheid geeft om de ketel aan te sturen.

De afgelopen jaren mocht ik zowel het systeem van Honeywell Evohome uitproberen als dat van Tado en beide kunnen ze de temperatuur exact per ruimte regelen. De Evohome heeft bij mij een lichte voorkeur omdat er geen abonnement voor extra functies nodig is en omdat de meegeleverde display er voor zorgt dat ook de oppas de verwarming eenvoudig kan bedienen. Met de Tado is dat iets lastiger.

Maar als je meerdere ruimtes in huis hebt die je soms helemaal niet hoeft te verwarmen, dan kan je dat serieus geld besparen. Omdat ik twee werkruimtes slechts 2 dagen in de week gebruikte, bespaarde ik het eerste jaar na installatie 755 euro. Veel nieuwe gadgets kosten alleen maar energie, deze besparen het.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu