Vier Scapino’s in Noorden sluiten

In Groningen en Friesland verdwijnen in totaal vier Scapino-winkels. Woensdag droeg de curator de keten die failliet ging onder Macintosh Retail over aan Henk Ziengs.

In de provincie Groningen sluiten de filialen in Ter Apel en Haren. In Friesland verdwijnen de winkels in Gorredijk en Leeuwarden (Voorstreek). In totaal gaan 32 van de 197 vestigingen dicht. Over een aantal is de Asser ondernemer nog in onderhandeling met de eigenaar van de panden. Een woordvoerder verwacht dat uiteindelijk 155 tot 160 Scapino-winkels overblijven.

Doorstart
Personeelsleden werden maandag ingelicht over de doorstart van de schoenenketen. ’s Middags was er een bijeenkomst voor managers en bedrijfsleiders in Ede, ’s avonds werden de andere medewerkers telefonisch ingelicht over hun baan. Scapino behoudt volgens een woordvoerder 65 tot 70 procent van de banen.

In Drenthe verdwijnen voor zover bekend geen winkels. Maar op het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Assen verdwijnen wel relatief veel arbeidsplaatsen. Daar zaten mensen die behalve voor Scapino ook werk verrichtten voor moederbedrijf Macintosh Retail.

Onder het Scapino-personeel is onrust ontstaan over de gang van zaken. Medewerkers met soms jarenlange dienstverbanden die geen contract kregen in de nieuwe organisatie waren onaangenaam verrast dat Scapino meteen nieuw personeel werft. ,,Wij hebben mail binnengekregen van iemand die eruit lag, maar wel vacatures moest ophangen aan de winkelruit’’, zegt bestuurder Pieter Beuzenberg van FNV Handel. Ook krijgen de medewerkers die meegaan te maken met een nieuwe cao. Beuzenberg: ,,Zij komen nu in de cao voor mode- en sportdetailhandel. Voor de meesten pakt die slechter uit. Zo is de vergoeding voor werken op zondag vijftig procent lager.’’

Teleurstellen
In een persbericht schrijft Scapino dat ‘het ons zeer spijt dat een aantal mensen dat met hart en ziel voor Macintosh Retail heeft gewerkt geen nieuwe arbeidsovereenkomst krijgt aangeboden.’ ,,Je weet dat je mensen moet teleurstellen, we moesten echt vervelende besluiten nemen’’, aldus een woordvoerder.

De doorstart van Scapino gaat gepaard met een opfrisbeurt. ,,We gaan wat doen aan de winkels en aan de collectie. De naam blijft, de schoenen, kleding en sportartikelen blijven maar we willen meer kwaliteit voor een scherpe prijs.’’ Ook wordt geïnvesteerd om de verkoop via de webwinkel te verbeteren.

De nieuwe eigenaar Henk Ziengs sloot op 19 januari met de curatoren een deal over de overname van Scapino. Hij kocht daarmee het bedrijf terug dat zijn vader in 1974 oprichtte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu